– Τι πρέπει να ξέρουν οι |Οι λεπτοµέρειες µπορούν να κάνουν τη διαφορά στη µάχη που δίνουν  οι υποψήφιοι

Τη δική τους µάχη για µία θέση στα ιδρύµατα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δίνουν από την Πέμπτη περίπου 100.000 υποψήφιοι  που θα λάβουν μέρος στις . Πρώτοι θα βρεθούν στα εξεταστικά κέντρα την Πέµπτη οι απόφοιτοι των επαγγελµατικών λυκείων και την Παρασκευή οι απόφοιτοι των ηµερήσιων και των εσπερινών λυκείων, ξεκινώντας µε το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Μία ακόμη χρονιά εξετάσεων, σε μία μεγάλη αλυσίδα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Οι συγκεκριµένοι διαγωνισµοί απαιτούν µεγάλη αυτοπειθαρχία, απόλυτη συγκέντρωση και βέβαια πιστή εφαρµογή των κανόνων που διέπουν τις εξετάσεις. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, οι αρµόδιες υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα µέτρα ώστε οι εξετάσεις να διενεργηθούν χωρίς προβλήµατα για τα παιδιά.

Οι ατέλειωτες ώρες διαβάσµατος δεν έχουν πλέον καµία χρησιµότητα, αντίθετα κουράζουν το µυαλό και το σώµα. Το καλύτερο θα ήταν οι µαθητές να αφιερώσουν τώρα τον χρόνο τους σε ξεκούραση, καλό ύπνο και σωστό φαγητό. Ο στόχος είναι να φτάσουν στα εξεταστικά κέντρα αισιόδοξοι και χαρούµενοι. Το «Εθνος» προσφέρει έναν οδηγό «επιβίωσης» για το τρίωρο των .

Υπάρχουν ορισµένα βασικά πράγµατα τα οποία σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσετε όταν φτάσετε στο .

Αυτά είναι:

Nα έχετε µαζί σας το δελτίο εξεταζόµενου, αστυνοµική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στιλό διαρκείας, µολύβι και γοµολάστιχα (όχι µπλάνκο). Επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.

Δεν επιτρέπεται το κινητό, ακόµη κι αν είναι κλειστό. Αφήστε το σπίτι. Εάν ο καθηγητής το εντοπίσει πάνω σας, έχει το δικαίωµα ακόµη και να σας µηδενίσει το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα «σκονάκια» και για την αντιγραφή. Δυστυχώς κάποιοι µαθητές κάθε χρόνο παραβιάζουν αυτές τις «εντολές» και τελικά αυτό που καταφέρνουν είναι να χάσουν τις εξετάσεις. Να θυµάστε ότι οι επιτηρητές δεν κάνουν τα στραβά µάτια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αντί λοιπόν για κινητό, φορέστε ένα ρολόι. Θα σας φανεί πολύ χρήσιµο, αφού θα µπορείτε να βλέπετε τον χρόνο που αποµένει µέχρι να ολοκληρωθεί το τρίωρο που έχετε στη διάθεσή σας.

Οση ώρα είστε στο προαύλιο καλό θα ήταν να µην κάνετε συζητήσεις µε τους συµµαθητές σας για «SΟS ». Το πιθανότερο είναι ότι θα αγχωθείτε, και µάλιστα χωρίς λόγο. Στις όλα τα θέµατα είναι πιθανά.

Μόλις έρθουν τα θέµατα, συγκεντρωθείτε σε αυτά και µην αφήσετε τίποτα να αποσπάσει την προσοχή σας. ∆ιαβάστε µια φορά όλα τα θέµατα και κρατήστε κάποιες πρόχειρες σηµειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξετε αργότερα. Αµέσως µετά επεξεργαστείτε τα θέµατα που γνωρίζετε πολύ καλά. Αφήστε στο τέλος όποιο θέµα σάς φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο.

Δεδοµένου ότι στα περισσότερα εξετάζεστε σε τέσσερα θέµατα, ο µέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε σε κάθε θέµα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Οµως, κάποια από τα θέµατα θα φανούν στους προετοιµασµένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα αποµείνει για τα απαιτητικά θέµατα είναι αρκετός.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός κανόνας είναι να µην επιµείνετε για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε κάποιο θέµα που φαίνεται ότι δεν µπορείτε άµεσα να επιλύσετε, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα µειωθεί ο χρόνος που θα αποµείνει για να αφιερώσετε στα άλλα θέµατα και, δεύτερον, η εµµονή στο ίδιο θέµα κατά κανόνα µειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν «κολλήσετε» σε κάποιο θέµα, το αφήνετε για λίγο, ασχολείστε µε τα υπόλοιπα και επανέρχεστε σε αυτό αργότερα.

Ξεκινήστε από τα εύκολα θέµατα, γιατί αυτό θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε στα δύσκολα και κυρίως στο 4ο, που είναι και το δυσκολότερο. Στόχος είναι να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά µόρια.

Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέµα καλά, µην απογοητεύεστε. ∆εν πειράζει. Συνεχίστε παρακάτω.

Εξαντλήστε τον χρόνο για διορθώσεις και «χτένισµα» των απαντήσεων.