Ο αριθμός των , που η φοίτησή τους στο σχολείο διαταράχθηκε, σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 2016 φθάνοντας τα 222 εκατομμύρια, υπό τη συνδυαστική επίδραση πολλών κρίσεων, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του ταμείου του για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μπορεί περίπου το ένα τρίτο των μαθητών αυτών να έχουν εγκαταλείψει εντελώς το σχολείο, όμως τουλάχιστον το 50%, δηλαδή 119,6 εκατομμύρια, πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να καταφέρνουν να φθάσουν «σε ένα επίπεδο ελάχιστων ικανοτήτων», κυρίως στα μαθηματικά και στην ανάγνωση.

«Αυτό σημαίνει 222 εκατ. κομματιασμένα όνειρα», δήλωσε η διευθύντρια του ταμείου του ΟΗΕ, Γιασμίν Σερίφ, τονίζοντας: «Ας μην αφήσουμε πίσω μας θύματα. Ας βοηθήσουμε να γίνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα».

Αυτός ο «σκανδαλώδης» αριθμός, που αφορά στους κάτω των 18 ετών, οι οποίοι ζουν στην πλειονότητά τους σε ζώνες συγκρούσεων, αποτελεί «ρεκόρ».

Κατά την προηγούμενη καταγραφή το 2016, οι μαθητές αυτοί ήταν «μόνο» 75 εκατομμύρια.

Όπως είπε, η αύξηση τα έξι τελευταία χρόνια συνδέεται με την πανδημία της Covid-19, που «γύρισε 20 χρόνια πίσω» τις προσπάθειες να αναπτυχθούν τα εκπαιδευτικά συστήματα ορισμένων χωρών, καθώς και με την κλιματική αλλαγή και, κυρίως, με την παράταση ορισμένων ένοπλων συγκρούσεων.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων – τουλάχιστον οκτώ στις δέκα – αυτά τα παιδιά και οι νέοι ζουν σε ζώνες όπου μια σύγκρουση διαρκεί χρόνια, κυρίως στη Συρία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή στο Αφγανιστάν.

Για την Σερίφ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική κυρίως στο Αφγανιστάν, όπου το καθεστώς των Ταλιμπάν δυσκόλεψε πολύ τις συνθήκες πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα κορίτσια, μετά την επιστροφή τους στην εξουσία πέρυσι τον Αύγουστο.

Πιο πρόσφατο μέτρο των Ταλιμπάν – μια στροφή 180 μοιρών για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια στη χώρα – ήταν ότι έκλεισαν λίγες ώρες αφού είχαν ξανανοίξει τον Μάρτιο, στερώντας από τις Αφγανές μαθήτριες την επιστροφή στην τάξη έπειτα από πολλούς μήνες.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι Αφγανές μαθήτριες να μην μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Δεν είναι καλό για το Αφγανιστάν», είπε η Γιασμίν Σερίφ, που πρόσθεσε πως είναι στο εξής «πολύ σημαντικό ο κόσμος να υψώσει τη φωνή» για το θέμα αυτό.

Η σύγκρουση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και επηρεάζει τη φοίτηση 5,7 εκατ. μαθητών, συμβάλλει επίσης στην αύξηση που παρατηρήθηκε φέτος.

Για όλους αυτούς τους μαθητές, είναι κρίσιμης σημασίας να ξαναπάρουν το νήμα της ζωής τους «προτού να είναι πολύ αργά», κατέληξε χαρακτηριστικά.