Μια σπίλωση για τους καθηγητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/02/2016 - 18:18 | Author: Newsroom Ipaidia

H εναντίωση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε κάθε τι που προάγει την αριστεία και ξεχωρίζει στον χώρο της εκπαίδευσης συνεχίζεται.

Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας κα. Σίας Αναγνωστοπούλου να καταγγείλει χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι μετά από έρευνα που έκανε (!) «το 30% των μελών ΔΕΠ βάζουν λεφτά στην τσέπη τους από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών». Να πληροφορήσουμε την κα. Αναγνωστοπούλου ότι τα μέλη ΔΕΠ αποζημιώνονται εδώ και χρόνια για τις υπηρεσίες που προσφέρουν (επιπλέον του συμβατικού τους ωραρίου) στα μεταπτυχιακά προγράμματα στα οποία φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα για να σπουδάσουν.

Αυτή η «δαιμονοποίηση» της επιπλέον αποζημίωσης που λαμβάνουν οι καθηγητές που συμμετέχουν σε πετυχημένα και αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα στα οποία είναι διατεθειμένοι οι φοιτητές να πληρώσουν, δείχνει μια εμμονή κι εμπάθεια απέναντι σε οτιδήποτε λειτουργεί με επιτυχία (αλλιώς δεν θα είχαν ζήτηση), αποτρέποντας μάλιστα χιλιάδες φοιτητές να φύγουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που θα ενισχύσουν την καριέρα τους. Όπως πάμε, σε λίγο θα κατηγορούνται οι καθηγητές και για τις αμοιβές από τα ερευνητικά προγράμματα!
Τα δίδακτρα και η αποζημίωση των μελών ΔΕΠ δεν είναι κάτι μεμπτό, αλλά είναι κάτι που καθορίζεται από τα ίδια τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και τα Τμήματα που συμμετέχουν σε αυτά στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων. Το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Αντί λοιπόν το Υπουργείο να ενθαρρύνει τα πετυχημένα μεταπτυχιακά ώστε να γίνουν πόλος έλξης διεθνώς και για φοιτητές άλλων χωρών (όπως έχουν σήμερα κάποια εξ αυτών), προσπαθεί εδώ και καιρό να τους βάλει εμπόδια.

Αν μερικοί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάποιο σύμπλεγμα απέναντι στα πετυχημένα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι δικαίωμά τους. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα να «κρεμάνε στα μανταλάκια» τους καθηγητές κατηγορώντας τους ότι «τσεπώνουν» τα δίδακτρα. Ναι στην αξιολόγηση όλων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όχι όμως στην σπίλωση των καθηγητών.

Τέλος αν θέλουν όπως ανέφερε η κα. Αναπληρώτρια Υπουργός να βάλουν ένα πρόσημο στις μεταρρυθμίσεις που οραματίζονται, ας μην είναι τουλάχιστον το «πλην» εξαφανίζοντας ότι πετυχημένο δεν τους αρέσει. Ήδη η ζημιά που έχουν κάνει με τις ιδεοληψίες τους στην εκπαίδευση είναι αρκετή.

Γ. Μαυρωτάς
Βουλευτής Αττικής – Υπεύθυνος Ανώτατης Εκπαίδευσης

Loading...
  • ideascentral

    europalso