Η προφορική ιστορία στην εκπαίδευση 26-27 Ιουνίου 2015

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/06/2015 - 23:04 | Author: Newsroom Ipaidia

Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας διοργανώνει Διημερίδα με τίτλο Η Προφορική Ιστορία στην Εκπαίδευση, 26-27 Ιουνίου 2015, στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθηνών, Ορφέως 58, Μετρό Κεραμικός.

Η ΕΠΙ δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό, μεταξύ άλλων, και την προώθηση των μεθόδων συλλογής οπτικοακουστικών μαρτυριών σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Ανταποκρίνεται στο αίτημα πολλών εκπαιδευτικών για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής εκπαιδευτικής πρότασης που προωθεί την εφαρμογή της μεθοδολογίας της προφορικής ιστορίας στο σχολείο.

Η προφορική ιστορία παρέχει τα ιδανικά εργαλεία για τη δημιουργική συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και για την ανάπτυξη της κριτικής ιστορικής σκέψης των μαθητών. Αυτό είναι αναγκαίο σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αναπαράγει εθνικιστικούς μύθους, προωθεί την απομνημόνευση καθώς και την αναπαραγωγή μιας στείρας γνώσης.

Στη Διημερίδα εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν τις ερευνητικές εργασίες που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα στο σχολείο τους . Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Ειρήνη Νάκου με θέμα την Προφορική Ιστορία στην εκπαίδευση και τα Μουσεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα σύντομο σεμινάριο μεθοδολογίας της προφορικής ιστορίας από την Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και την Τασούλα Βερβενιώτη.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Στο τέλος της Διημερίδα θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση της ΕΠΙ.

Loading...


  • europalso   ideascentral