"Η αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση δε θα περάσει – Μπλοκάρουμε την επιμόρφωση των συντονιστών"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/02/2019 - 09:42 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Ο σύλλογός «Κ. Σωτηρίου με απόφαση της ΓΣ έχει πάρει θέση ενάντια στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση και την νέα προσπάθεια επαναφοράς του αντιδραστικού αντιεκπαιδευτικού σχέδιου για την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση με το νόμο για τις δομές στην εκπαίδευση. (απόφαση για απεργία –αποχή ) Για το σκοπό αυτό έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ από κάθε σχετική διαδικασία με την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση.

Η διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών και η αξιολόγηση τους από όλους τους συναδέλφους με φόρμες αξιολόγησης με κλίμακα 1-100 και τους προβλεπόμενους δείκτες είναι επανάληψη των όσων προβλέπονταν στο ΠΔ 152 και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ανάλογα με τις ίδιες διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Η Υπ. Απόφαση για την αυτοαξιολόγηση που εκδόθηκε στις 11/1/19 επιβεβαιώνει απολύτως τη θέση μας ότι ο περίφημος προγραμματισμός της σχολικής μονάδας είναι με άλλα λόγια η προσπάθεια επαναφοράς της αυτοαξιολόγησης. Προβλέπει τους ίδιους δείκτες και τις ίδιες διαδικασίες για τη συμπλήρωσή τους (περιγραφικές εκθέσεις για κάθε δείκτη, ομάδες εργασίας – συλλόγους διδασκόντων κλπ) με το σχέδιο που ακύρωσε το εκπαιδευτικό κίνημα το 2013-14. Μάλιστα στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης – προγραμματισμού και αποτίμησης εμπλέκει υποχρεωτικά το Σχολικό Συμβούλιο (σύλλογο διδασκόντων και Δήμο). Για τις διαδικασίες αυτές και τις εκθέσεις είναι υπεύθυνοι οι συντονιστές ενώ η όλη διαδικασία εποπτεύεται από την ΑΔΙΠΔΕ – εξωτερικός αξιολογητής (με τον ίδιο πρόεδρο και τον ίδιο ρόλο) όπου συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα και επιδιώκουν να διαμορφώσουν την βάση για τη συγκρισιμότητα και τελικά τον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση σχολείων.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την πρόσφατη απόφαση της ΔΟΕ για το θέμα αυτό. Είναι πέρα από κάθε λογική ο ισχυρισμός ότι η ατομική αξιολόγηση των στελεχών είναι αξιολόγηση ενώ ο προγραμματισμός με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε δεν είναι επαναφορά του ίδιου σχεδίου. Δηλαδή μας λέει η πλειοψηφία της ΔΟΕ που ψήφισε αυτή την απόφαση ότι απλά χρειάζονται ορισμένες διευκρινίσεις και βελτιώσεις ώστε να διορθωθούν – αποσαφηνιστούν κάποια θολά σημεία !!!

Απαιτούμε η ΔΟΕ να προχωρήσει τώρα σε προετοιμασία και κάλεσμα αγώνα για την ακύρωση της αυτοαξιολογησης – αξιολόγησης χωρίς τακτικισμούς. Να μην επιλέξει να στηρίξει το αντιδραστικό σχεδιο κυβερνησης ΕΕ ΟΟΣΑ.

Το εκπαιδευτικό κίνημα σταμάτησε την αξιολόγηση αυτοαξιολόγηση εδώ και 30 χρόνια σε όλες τις απόπειρες όλων των διαφορετικών κυβερνήσεων. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα υπερασπίζοντας το δημόσιο σχολείο, το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών τα δικαιώματα και την εργασία των εκπαιδευτικών.

Ήδη ξεπερνάνε τα 70 εκπαιδευτικά σωματεία σε ΠΕ και ΔΕ που έχουν προκηρύξει, με διαδικασίες τους, ΑΠΕΡΓΙΑ -ΑΠΟΧΗ και καλούν τη ΔΟΕ να κάνει το ίδιο για να καλύψει τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα.

Ο σύλλογος μας θα προχωρήσει στο μπλοκάρισμα κάθε διαδικασίας – βήματος για την υλοποίηση αυτού του αντιεκπαιδευτικού σχεδίου.

Πρώτο βήμα αποτελεί η περιβόητη επιμόρφωση των συντονιστών για την οργάνωση της υλοποίησης του σχεδίου αυτού. Είναι άλλωστε γνωστή σε όλους η διαδικασία. Δεν ξεχνάμε τις εικόνες με το περικυκλωμένο από τα ΜΑΤ υπ Παιδείας για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό του Υπ Παιδείας και να συνοδεύσουν τους σχολικούς συμβούλους στην είσοδό τους στο Υπ. Παιδείας για να πάρουν μέρος στην τότε επιμόρφωση το 2013. Τα γνωστά επιδοτούμενα σεμινάρια από τα ΕΣΠΑ – αλήθεια θα μας ενημερώσουν πόσο τιμώνται ; Θα ακυρώσουμε για άλλη μια φορά τα σεμινάρια των συντονιστών.

Τα σεμινάρια των συντονιστών στο 5ο ΠΕΚΕΣ Αν Αττικής έχουν προγραμματιστεί για της 22/2, 25/2 και 26/2. Μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινώσει τον τόπο. Είναι γνωστό το «κρυφτό» που έπαιξαν σε άλλες περιοχές αποδεικνύοντας ότι οι μέθοδοι για τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια είναι πάντα οι ίδιες.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ο σύλλογος στις 22, 25 και 26/2 προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας απο την έναρξη του διδακτικού ωραρίου κάθε συναδέλφου για τις μέρες των σεμιναρίων ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι για τη μαζική τους παρουσία για την ακύρωση των σεμιναρίων των συντονιστών.

Καλούμε τους άλλους συλλόγους της Αν. Αττικής να συναποφασίσουμε και να συνδιοργανώσουμε την ακύρωση των σεμιναρίων. Θα στείλουμε την πρότασή μας και θα επιδιώξουμε τη συνεννόηση και κοινή οργάνωση των παρεμβάσεων μας, όπως άλλωστε κάναμε από κοινού και στην περίοδο του 2013-14.

Το ΔΣ θα ενημερώσει με συγκεκριμένο κάλεσμα με νεότερη ανακοίνωση.

Loading...






  • europalso   ideascentral