Πριν ακόμα αρχίσει η χρονιά ξεκίνησε ο μαραθώνιος για όλους εμάς που αναζητούμε στον τόπο σπουδών μας!! Τα νοίκια στις περιοχές κοντά στις σχολές μας έχουν εκτοξευτεί, ενώ πλέον το να καταφέρεις να πάρεις δωμάτιο σε εστία αποτελεί άθλο, αφού τα διαθέσιμα δωμάτια είναι ελάχιστα, αναφέρει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Μ.Α.Σ.

Η ανακοίνωση

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Τούρκικων Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ, Σ.Ο ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, την Παρασκευή 10/9 στις 12:00 στα πλαίσια Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για τη στέγαση!!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διεκδικούν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρξει ούτε ένας φοιτητής χωρίς στέγη, να μην αναγκαστεί κανένας να παρατήσει τις σπουδές του!! Ταυτόχρονα απαιτούν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, ενώ εκφράζουν την εναντίωση τους στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και απαιτούν την κατάργηση της!!

Στην απόφαση τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αναφέρουν:

Πριν ακόμα αρχίσει η χρονιά ξεκίνησε ο μαραθώνιος για όλους εμάς που αναζητούμε στέγη στον τόπο σπουδών μας!! Τα νοίκια στις περιοχές κοντά στις σχολές μας έχουν εκτοξευτεί, ενώ πλέον το να καταφέρεις να πάρεις δωμάτιο σε εστία αποτελεί άθλο, αφού τα διαθέσιμα δωμάτια είναι ελάχιστα!

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση σε μεγάλα Ιδρύματα όπως το Πάντειο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ή το Πανεπιστήμιο Πειραιά που δεν διαθέτουν ακόμα δικιά τους εστία, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης και των Διοικήσεων η Φοιτητική Εστία Αθηνών στην Πατησίων και η Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, παραμένουν σε απαράδεκτη κατάσταση λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, απουσίας συντήρησης και καθυστερήσεων σε ανακαινίσεις.

Ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει ειδικά φέτος που οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες αφού σπίτι αναζητούν όχι μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές αλλά και δευτεροετείς που δεν πάτησαν ποτέ στη σχολή τους και όσοι αναγκάστηκαν να ξενοικιάσουν! Δεν θα δεχτούμε η κυβέρνηση να δίνει 30 εκατομμύρια για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και να μη δίνει “δεκάρα τσακιστή” για να καλυφθούν οι ανάγκες μας!!

Στο πλάι μας έχουμε τους συμφοιτητές μας, το Φοιτητικό μας Σύλλογο!! Όλοι αυτοί θα είναι εκεί, στην προσπάθεια μας να βρούμε ένα σπίτι, να πάρουμε δωμάτιο στην εστία, ακόμα και για να οργανώσουν την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία αν χρειαστεί!! Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε κανένας φοιτητής να μην πετάξει στα σκουπίδια τα όνειρα και τους κόπους πολλών χρόνων!! Άλλωστε υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα φοιτητών που μέσα από τέτοιους αγώνες, με επιμονή και πείσμα, κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν στο να βρουν ένα σπίτι! Όπως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που η πίεση που ασκήθηκε, οδήγησε τη Διοίκηση της Σχολής να νοικιάσει δωμάτια σε ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες! Στην Αθήνα υπάρχουν δεκάδες κτήρια στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων ή Δήμων που παραμένουν αχρησιμοποίητα. Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε να αξιοποιηθούν ως εστίες για να καλύψουν τις ανάγκες μας!!

Διεκδικούμε:

· Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. Επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη.

· Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι!

· Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

· Ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, των δήμων και περιφερειών για την κατασκευή νέων εστιών.

· Δωρεά ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. Κατάργηση των δημοτικών τελών και ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

· Αποζημίωση στέγασης για τα ενοίκια που πλήρωσαν οι φοιτητές όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

· Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

Στον “πάγο” για άλλη μία φορά η Πανεπιστημιακή Αστυνομία!

Με βάση δημοσιεύματα εφημερίδων που επιβεβαιώνονται από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών η είσοδος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές αναβάλλεται και πάλι!

Η δεύτερη στη σειρά αναβολή μόνο ένα πράγμα αποδεικνύει: η κυβέρνηση μετράει και φοβάται  την οργανωμένη διεκδίκηση, τους μαζικούς και πολύμηνους αγώνες μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, κόντρα στις
απαγορεύσεις, την στήριξη του οργανωμένου εργατικού κινήματος στα δίκαια αιτήματά μας.

Αυτός ο αγώνας πρέπει τώρα να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί! Για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη σύνολο του, από τις κάμερες και τις κάρτες εισόδου μέχρι τις διαγραφές και τα πειθαρχικά! Για να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας!

Η κυβέρνηση να το βάλει καλά στο μυαλό της: Ούτε το φθινόπωρο, ούτε την άνοιξη, ούτε ποτέ!! Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν πρόκειται να μπει μέσα στις σχολές μας!