Από Δευτέρα ανοίγουν και πάλι οι και παιδικοί σταθμοί, ωστόσο με αλλαγές όπως τόνισε η η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. 

Τι αλλάζει

Όπως ανέφερε η υπουργός σε αντίθεση με τους μαθητές των άλλων εκπαιδευτικών βαθμίδων που θα υποβάλλονται σε -μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο όπως ίσχυε μέχρι σήμερα- οι μαθητές των και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται στην διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Σημειώνεται επίσης πως τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα.

Η ίδια τόνισε πως θα δοθεί προτεραιότητα στον των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας ακόμη και σε εκείνους για τους οποίους δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές ηλικιακές πλατφόρμες εμβολιασμών, ενώ οι βρεφονηπιαγωγοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

«Έχουμε προβλέψει οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς να είναι στην προτεραιοποίηση των » όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Πρόσθεσε δε, ότι θα γίνεται μεγαλύτερη χρήση των εξωτερικών χώρων, ενώ οι γονείς θα παραδίδουν τα παιδιά στην εξωτερική είσοδο των σταθμών για αποφυγή συνωστισμού.

Επίσης η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε τι είναι ο ψηφιακός έλεγχος των βρεφονηπιακών σταθμών, o οποίος ξεκινά πιλοτικά τον Ιανουάριο σε δύο περιφέρειες και θα περιλαμβάνει λίστα βιβλίων που θα πρέπει τα παιδιά να διαβάσουν, καθώς και πρώιμη διάγνωση διαταραχών με ειδικά .

Η υπουργός τόνισε για την πρώιμη ανίχνευση Η Ελλάδα πρωτοπορεί εισάγοντας την πρώιμη ανίχνευση δηλαδή της διάγνωσης των νοητικών, γλωσσικών, νοητικών και συναισθηματικών ελλειμμάτων των παιδιών, όπως για παράδειγμα ο αυτισμός που ταλανίζει πολλές ελληνικές οικογένειες. Έρευνες έχουν δείξει πώς εάν γίνει νωρίς η διάγνωση τότε μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή και να βοηθήσουμε τις οικογένειές τους. Είναι πολύ σημαντικό πώς αποτελεί ένα κοινωνικά προοδευτικό project. Ανεξαρτήτως σταθμού, περιοχής και εισοδήματος των γονιών όλα τα παιδιά θα έχουν τις ίδιες και ίσες ευκαιρίες. Σπάμε την ανισότητα μεταξύ της απόκτησης δεξιοτήτων των παιδιών σε συνάρτηση με το εισόδημα των γονιών τους.