«Διαμαρτυρία για τη λειτουργιά των Κ.Ε.Σ.Υ. κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/03/2020 - 19:32 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Διαμαρτυρία για τη λειτουργιά των Κ.Ε.Σ.Υ. κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων

Απαράδεκτες παρεμβάσεις και οδηγίες του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης  Αττικής στη λειτουργία του ΚΕΣΥ

Επιστολή 1ου ΚΕΣΥ Αν. Αττικής  στον Περιφερειακό Δ/ντη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ "Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ"
Το ΔΣ του συλλόγου μας εκφράζει την αντίθεσή του στo γεγονός ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (16838/2020, ΦΕΚ 783/Β/10-3-2020) δεν συμπεριλαμβάνει τα Κ.Ε.Σ.Υ. στις εκπαιδευτικές δομές που αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Θεωρούμε ότι τα Κ.Ε.Σ.Υ. πρέπει να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ για τους εξής λόγους:

 

 1. Σύμφωνα με το Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας τους (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους». Άρα, τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι ΑΡΡΗΚΤΑ συνδεδεμένα με τα σχολεία και δε μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από αυτά. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι είναι παράλογο να μη συμπεριλαμβάνονται στην Κ.Υ.Α. περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

 

 1. Επιπλέον, ο λόγος που κλείνουν τα σχολεία είναι για την αποφυγή του συνωστισμού και την μείωση της διασποράς του ιού από τους μαθητές, στους οποίους μάλιστα συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι. Γιατί λοιπόν, απαιτείται από τα Κ.Ε.Σ.Υ να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους τη στιγμή που, η λειτουργία κάτω από τις προηγούμενες συνθήκες ήταν επικίνδυνες και απαγορευτικές λόγω του περιορισμένου χώρου, του συγχρωτισμού προσωπικού, μαθητών, γονέων σε ακατάλληλους χώρους χωρίς παράθυρα και με ελλιπή εξαερισμό! Φανταστείτε λοιπόν τη λειτουργία αυτής της δομής εν μέσω πανδημίας.

 

 Ενδεικτικά αναφέροντας, στο χώρο του 1ου Κ.Ε.Σ.Υ. ΑΝ. Αττικής εβδομαδιαίως:

 • Διενεργούνται 100 συναντήσεις την εβδομάδα με γονείς και μαθητές.
 • Οι αξιολογήσεις μαθητών, διάρκειας από 1 έως 2.5 ώρες, με στενή επαφή σε περιορισμένο χώρο μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές.
 • Λαμβάνονται δια ζώσης 50 περίπου αιτήσεις από γονείς/κηδεμόνες.

Στο 1ο  Κ.Ε.Σ.Υ. Αν. Αττικής, παρόλο που υπάρχει προσωπικό καθαριότητας, δεν μπορεί να υποστηρίξει τις παρούσες αυστηρές συνθήκες υγιεινής, γεγονός  που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους μαθητές (οι οποίοι συχνά έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας), τους γονείς και τους εργαζόμενους σε αυτά και κατ’ επέκταση αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

 

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (μόλις προχθές ο Π.Ο.Υ χαρακτήρισε ως πανδημία την εξάπλωση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο), εκτιμούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

 

Δεδομένου ότι:

 Η Δ/νση Ανατολικής Αττικής που αποτελεί διοικητική υπηρεσία ορθώς έβγαλε ανακοίνωση που ζητά τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία περιορίζοντας τη φυσική παρουσία για οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει.

 

Η διαδικασία αξιολόγησης  μαθητών δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καθώς α) επικοινωνία με τα σχολεία δεν υπάρχει ( περιγραφικές αξιολογήσεις)  β) Πολλοί εργαζόμενοι στα ΚΕΣΥ που αποτελούν τη διεπιστημονική ομάδα αξιολογήσεων δικαιούνται και  θα κάνουν χρήση ειδικής γονικής αδείας άρα θα υποστελεχωθεί  η υπηρεσία.

Επιβάλλεται τα Κ.Ε.Σ.Υ. είτε  να αναστείλουν τη λειτουργία τους, είτε να δοθεί η δυνατότητα στο προσωπικό να διαμορφώσει τις συνθήκες  λειτουργίας έτσι ώστε να γίνει αποτελεσματική η δουλειά χωρίς υποχρεωτικά πάγωμα του έργου τους. Αξιοποίηση της τεχνολογίας και της κατ΄ οίκον εργασίας στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος όταν αντίστοιχες οδηγίες δίνονται σε όλες της υπηρεσίες.

 

Απαιτούμε

 • από το Υπουργείο Παιδείας, με υπευθυνότητα, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του συνόλου του προσωπικού στις δομές του συμπεριλαμβανομένων των ΠΕΚΕΣ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης
 • Το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ να συμπεριλάβει το ΚΕΣΥ στην ΚΥΑ
 • Απαιτούμε την άμεση απολύμανση των χώρων και την εξασφάλιση καθαριότητας σε καθημερινή βάση σε όλες τις δομές του 1ου   Κ.Ε.Σ.Υ. της Ανατολικής Αττικής καθώς και των γραφείων που στεγάζονται τα ΠΕΚΕΣ και η Δ/νση Αν. Αττικής.

Καλούμε τον Περιφερειακό Δ/ντη Αττικής  που δίνει προφορικές οδηγίες για την πραγματοποίηση αξιολογήσεων από τα ΚΕΣΥ  να επαναπροσδιορίσει τη θέση του απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα καθώς

 • αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη για την υγεία των μαθητών, των γονέων τους και του προσωπικού
 • οι οδηγίες του αντιβαίνουν τις επιστημονικές ιατρικές οδηγίες για την προστασία δομών που αφορούν παιδιά εν μέσω πανδημίας 

Απαιτούμε να πάρουν θέση  όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Κανείς δεν θα παίξει με την υγεία των συναδέλφων και των μαθητών μας! Η κατάσταση είναι κρίσιμη και κανένας διοικητικός προϊστάμενος δεν μπορεί να αυτοσχεδιάζει κατά το δοκούν και να αυθαιρετεί σε βάρος μας.

 

Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες να αγνοήσουν οποιαδήποτε προφορική εντολή και βάσει των επιστημονικών οδηγιών να προστατεύσουν την προσωπική, οικογενειακή τους υγεία καθώς και των μαθητών, γονέων.

 

Ο Σύλλογος μας παρέχει ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ στους συναδέλφους για την υλοποίηση των αποφάσεων της προϊσταμένης &  του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού.  Η επιστολή προς τον Περιφερειακό Δ/ντη  ΕΔΩ

 

–                      Καλούμε τη Δ.Ο.Ε. άμεσα να τοποθετηθεί.

–                      Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λύσει ζήτημα.

 

 

 

 

 • ideascentral

  europalso

Enter your email address: