Άνοιγμα σχολείων: Νωρίς το άνοιγμα δημοτικών-νηπιαγωγείων στις 8 Ιανουαρίου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/12/2020 - 19:44 | Author: Ανθή Ιωαννίδου
Τελευταία τροποποίηση στις 28/12/2020 - 19:45

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: «Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία», είπε σήμερα το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Άνοιγμα σχολείων: Να ανοίξουν στις 15 Ιανουαρίου

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας», εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε. Εν συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί, εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν», διευκρίνισε ο κ. Τσακρής.

«Η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα είναι ούτως η άλλως επιβαρυμένη, και θεωρώ ότι το άνοιγμα σχολείων δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα στη χώρα μας», σημείωσε ο καθηγητής.

«Με τα σημερινά δεδομένα, και με δεδομένο ότι θα έχουμε κι άλλα εμβόλια μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμένο που θα επιτρέπει μεγάλη ανάσα με περιορισμό των πιο αυστηρών μέτρων», τόνισε.

Όπως επισήμανε πάντως, «καλό είναι κάποια μέτρα να συνεχίσουν να υπάρχουν γενικότερα, αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας που θα μας βοηθήσει και στη διαχείριση άλλων λοιμώξεων». «Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ακολουθήσαμε τα μέτρα, οι συγκεντρώσεις έγιναν σε οικογενειακό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο κ. Τσακρής.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι θα είναι μικρή η επιβάρυνση τον επόμενο μήνα, τουλάχιστον από πλευράς συγκεντρώσεων, αλλά είναι και άλλες μεταβλητές που μπορούν να την επηρεάσουν. «Πιστεύω ότι μια μικρή έξαρση μετά τον Ιανουάριο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιδημία έχει κάμψη, ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι επίσης μειωμένος σε όλες τις περιφέρειες, παρά τον μικρότερο αριθμό των τεστ. Αν συνεχίσουμε έτσι τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι δυνατό ένα σχετικό άνοιγμα κοινωνίας και της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Πέτσας για άνοιγμα σχολείων: Προτεραιότητά να ανοίξουν τα σχολεία

ΟΑΕΔ: Πότε λήγει η προθεσμία για το επίδομα 400 ευρώ - Ημερομηνία  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: