Η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει τις πρόσφατες διαδικασίες τοποθέτησης αναπληρωτών Α’ και Β’ φάσης στη Γενική Εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι για ακόμη μια χρονιά οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως «δεύτερης κατηγορίας». Όπως τονίζει, δόθηκαν λιγότερα κενά από τα πραγματικά διαθέσιμα, ενώ η προτεραιότητα που δόθηκε σε συγκεκριμένα σχολεία (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Σαλαμίνα) αλλοίωσε τη βούληση των εκπαιδευτικών όπως αυτή αποτυπώθηκε στις δηλώσεις προτίμησής τους.
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, η διαδικασία αυτή στερεί από τους αναπληρωτές το δικαίωμα να επιλέγουν θέση από όλα τα διαθέσιμα κενά, δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η πρακτική αυτή αναδεικνύει τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία, οδηγώντας σε αναγκαστικές υπερωρίες και μετακινήσεις για τη συμπλήρωση ωραρίου, την ώρα που πολλά τμήματα λειτουργούν με 27-28 μαθητές, σε βάρος της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η ΕΛΜΕ Πειραιά καταδικάζει τη «λογική των υποχρεωτικών υπερωριών» που, όπως αναφέρει, επιβαρύνει το διδακτικό έργο και μειώνει τις προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ επισημαίνει ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν οδηγήσει σε λειτουργικές υπεραριθμίες και αβεβαιότητα για τους εκπαιδευτικούς.
Το σωματείο σημειώνει επίσης ότι, ύστερα από παρέμβαση συναδέλφων και σχετική ανακοίνωση, διορθώθηκε «εξόφθαλμη αδικία» στις τοποθετήσεις φιλολόγων, γεγονός που –όπως αναφέρει– αποδεικνύει πως «ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση φέρνουν αποτέλεσμα».
Η ΕΛΜΕ υπενθυμίζει πως οι αναπληρωτές καλύπτουν διαχρονικά πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης, υπηρετώντας με συνέπεια το δημόσιο σχολείο, και καλεί τη ΔΙΔΕ Πειραιά να διασφαλίσει τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων βελτίωσης θέσης για όλους, με πλήρη διαφάνεια.
Η ανακοίνωση καταλήγει με τα εξής αιτήματα:
Διαφάνεια στη διαδικασία τοποθέτησης και ανακοίνωση όλων των διαθέσιμων κενών.
Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια.
Τήρηση της σειράς του πίνακα, αξιοκρατία και διαφάνεια στις τοποθετήσεις φιλολόγων.
Διαβάστε επίσης Νέες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών 2025 – 2026 (ΦΕΚ)
Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΙΔΕ Πειραιά, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 14:00.