Αναπλήρωση μαθημάτων εν κενώ…
ΟΛΜΕ: ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ «ΧΑΜΕΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ» ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ
Με τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που προχωρούν σε στάσεις εργασίας, αλλά και σε γενικότερες συνθήκες… αλαλούμ ξεκινά αύριο η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάθηκαν λόγω των μαθητικών καταλήψεων σε σχολεία της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας είχε υπολογίσει να εφαρμοστεί το μέτρο σε περίπου 500 σχολεία στην Αττική (τελικά αφορά λιγότερα από 100), Θεσσαλονίκη (περίπου 30) και περιφέρεια, αλλά ύστερα από παρεμβάσεις εκπαιδευτικών ο αριθμός περιορίστηκε, εξακολουθώντας ωστόσο να υποχρεώνει μαθητές και καθηγητές να υποστούν την ιδιότυπη αυτή «τιμωρία».
Την ίδια στιγμή, ήδη κάποιοι σύλλογοι –όπως πράττουν, πάντα, σε ανάλογες περιπτώσεις– έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την αναπλήρωση, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις καθηγητών και μαθητών (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) και πολύ πριν από την απόφαση του υπουργείου (Δεκέμβριος).
Την υποκρισία του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, παραπέμποντας στην απουσία πρόθεσης αναπλήρωσης των χιλιάδων χαμένων ωρών, εξαιτίας των κενών στα σχολεία επί μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς. Τον Δεκέμβριο τα κενά ήταν πάνω από 2.000, ανακοινώθηκαν 1.100 προσλήψεις και απορρίφθηκαν (από το υπουργείο Οικονομικών) άλλες 1.000. Στα δε ΕΠΑΛ, χάθηκε ακόμα και η υπόθεση των πανελλαδικών. Τα κενά δεν καλύφθηκαν ούτε εγκαίρως ούτε επαρκώς, ενώ δεν ελήφθη το μέτρο της μείωσης της ύλης, όπως συμβαίνει όταν δεν γίνεται η αναπλήρωση.
Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας 8-11 π.μ. τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 23, 24 και 25 Απριλίου στα σχολεία όπου οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης ορίζουν αναπλήρωση της ύλης.
Α.ΑΝΔΡ.