18 Ιανουαρίου 1919: Το συνέδριο των Βερσαλλιών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/01/2017 - 08:31 | Author: Newsroom Ipaidia
Από τις 11 Νοεμβρίου 1918, οπότε ίσχυσε η ανακωχή που σήμανε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, ώσπου να ηρεμήσουν τα πράγματα και να μπορέσουν οι εμπόλεμοι να καθίσουν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέρασαν εβδομήντα μέρες.
Το συνέδριο των Βερσαλλιών ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου 1919. Με πρόταση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Γούντρο Ουίλσον, πρόεδρος ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Κλεμανσό. Τον περιέβαλαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λόυδ Τζορτζ, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Βιτόριο Εμανουέλε Ορλάντο (Orlando). Αποφάσιζαν για τα πάντα και αποκλήθηκαν «το συμβούλιο των τεσσάρων».

Στις 7 Μαΐου 1919, οι νικητές κοινοποίησαν τις γραπτές αποφάσεις τους. Τρεις βδομάδες αργότερα (29 του μήνα), οι Γερμανοί υπέβαλαν τις αντιπροτάσεις τους. Απορρίφθηκαν (16 Ιουνίου). Με οργή κι οδύνη, το γερμανικό κοινοβούλιο αναγκάστηκε να υποκύψει (28 Ιουνίου). Η υπογραφή της συνθήκης έγινε με σεμνή τελετή στις αίθουσες των Βερσαλλιών (29 Ιουνίου 1919). Ήταν ένα κείμενο βίας και ταπείνωσης που ουσιαστικά ένα και μόνο αποτέλεσμα είχε: Να τονώσει τη γερμανική λύσσα για ρεβάνς που λίπανε το έδαφος για να φυτρώσει και να ανθίσει ο ναζισμός.
Η Γερμανία αφοπλίστηκε κι έχασε όλες τις αποικίες της. Η Γαλλία πήρε την Αλσατία και τη Λορένη. Βέλγιο και Ολλανδία μοιράστηκαν τη Ρηνανία. Η Βοημία, η Σουδητία και η Μοραβία πέρασαν στην Τσεχοσλοβακία που γεννήθηκε τότε. Εδάφη πήρε και η Πολωνία. Για τη νικημένη Γερμανία επιφυλάσσονταν κι άλλα: Της πήραν ολόκληρο τον εμπορικό στόλο, τεράστιες ποσότητες ορυκτών, μεγάλους αριθμούς ζώων. Ήταν εκδίκηση, μια συνειδητή προσπάθεια ταπείνωσης, που γέννησε το γερμανικό αίσθημα για τη ρεβάνς. Παιδί της ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ.
Η Αυστροουγγαρία απλωνόταν σε 675.000 τετραγωνικά χμ. (η σημερινή Ελλάδα έχει έκταση 131.957 τ. χμ.) με πληθυσμό 48.000.000 κατοίκους, όταν, στις 28 Ιουλίου 1914, ξεκίνησε ο πόλεμος. Στη λήξη του, από αυτήν έμεινε η οικονομικά αφανισμένη δημοκρατία της Αυστρίας, η Γερμανική Αυστρία όπως αποκλήθηκε: Μόλις 83.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με 6.400.000 κατοίκους.
http://historyreport.gr/
Loading...


  • europalso   ideascentral