ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσδιορισμός εκλογών μέσα στο 2015 προς τη λήξη του οικονομικού έτους- Πρόταση για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που απευθύνεται και σε αυτούς που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο-Αναθεώρηση του Συντάγματος

Τα παραπάνω πρότεινε σε συνέντευξή του στον ραδιόφωνο του Αlpha και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος. Συγκεκριμένα είπε τα εξής:
Προσδιορισμός εκλογών μέσα στο 2015 προς τη λήξη του οικονομικού έτους. Πρόταση για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που απευθύνεται και σε αυτούς που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο. Και τρίτον αναθεώρηση του Συντάγματος. Το δεύτερο το θέτει ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, το τρίτο το θέτει ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία.
Προφανώς αποκλείονται οι εκβιασμοί «φύγε Σαμαρά για να έρθει ένας άλλος». Αυτός είναι εκβιασμός, δεν είναι συναίνεση.
Τέσσερις από τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν Δήμα προέρχονται από την Κεντροαριστερά.

Για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα ο Υπουργός δήλωσε:
Θεωρώ ότι είναι εξαιρετική η υποψηφιότητα. Και δεύτερον, γιατί να μιλάμε για ανατροπή Κυβερνήσεων και τα λοιπά; Αυτό είναι εκβιασμός.
Μπορούμε όμως άνετα και το έχω πει εδώ και μια εβδομάδα περίπου, ότι πρέπει να βοηθηθούν Πολιτικοί οι οποίοι δηλώνουν ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν και να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, να τους δοθεί η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι ακούγονται.
Ο προσδιορισμός εκλογών είναι μια τέτοια πρόταση που αν επιτρέψουμε στην Ελλάδα να έχει τη διαχείριση του οικονομικού έτους μέχρι τον Οκτώβριο με άνεση και να επιτύχουμε το 3% των ρυθμών ανάπτυξης, μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά αυτή τη στιγμή. Προσδιορισμός εκλογών τον Οκτώβριο λόγου χάρη.
Και να συνοδευτεί και από τον κατάλληλο χρόνο για να γίνει η διαπραγμάτευση με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης όπως έχει πει το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και η αναθεώρηση του Συντάγματος όπως λέει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός. Αυτή ας πούμε είναι μία πρωτοβουλία που πρέπει να ακουστεί και θεωρώ, το έχω πει και την προηγούμενη εβδομάδα κάτι τέτοιο είναι προϊόν της κοινής λογικής, είναι παραδοχή προτάγματος της κοινής λογικής.
Υπάρχει μια επιτυχία. Ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα περισσότεροι από την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι η επιλογή του Συντάγματος αυτή, να είναι ευρύτερη η πλειοψηφία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβερνητική πλειοψηφία, επιτεύχθηκε αυτό.
Από την πλευρά του δικού μας ευρέως πολιτικού χώρου έγιναν κινήσεις. Από την πλευρά του πολιτικού χώρου που ανήκει στην Κεντροδεξιά και δεν αφορά εμάς, δε φάνηκε να έχουν γίνει κινήσεις.
Η αριθμητική θα γίνει με τρόπο πολύ πιο έγκυρο μετά τις 23 του μηνός και τη δεύτερη ψηφοφορία και πρέπει να έχουν προηγηθεί οι πολιτικές πρωτοβουλίες όπως αυτές που σας είπα, δεν επιδιώκουμε εκβιασμούς..
Για τις εκλογές:
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πολύ σωστά είπε ότι “θα εξαντληθούν όλα τα μέσα”.
Προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αφού αυτό είναι απευκταίο και δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική της παράνοιας. Και είναι λογική της παράνοιας κανένα κόμμα να μη θέλει εκλογές και να γίνουν εκλογές.
Κανένας δε θέλει εκλογές, αυτή είναι η δική μου πολιτική εκτίμηση, μπορεί να κάνω λάθος αλλά αυτή είναι η εκτίμησή μου.
Εγώ πιστεύω ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν το συμφέρουν εκλογές αυτή τη στιγμ. Και τη χώρα πάνω απ΄ όλα, πρώτα απ΄ όλα κάτι τέτοιο δε συμφέρει και η πλειοψηφία των πολιτών το δέχονται αυτό.
Είμαστε τέσσερις μέρες πριν τη δεύτερη ψηφοφορία και εννιά μέρες πριν την τελική της 29ης. Λοιπόν αυτός είναι ο κρίσιμος χρόνος για πολιτικές πρωτοβουλίες, που πρέπει να γίνουν. Ειδάλλως αφήνουμε τα πράγματα να πάνε μόνα τους. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν μόνα τους και ο κίνδυνος και το ρίσκο είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Εγώ όταν λέω ότι δεν χρειάζεται η χώρα εκλογές και οι πολίτες δε βλέπουν το συμφέρον τους να καθρεφτίζεται εκεί, το λέω και το πιστεύω, αφορά τη δράση μου ως Υπουργού. Στο Υπουργείο η εντολή η δική μου είναι ότι συνεχίζουμε κανονικά και πολιτικά κάνω ότι μπορώ για να γίνει πράξη αυτό το αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να το λες και να μην κάνεις τίποτα γι΄ αυτό. Αυτό πιστεύω.

Για το δελτίο τύπου πατήστε .