Το βρετανικό BBC πραγματοποιεί μια ανάλυση αναφορικά με τις αντιδράσεις του οργανισμού όταν πάσχει από και όταν πάσχει από .

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την  Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον νου τους για τα εξής κλασικά συμπτώματα του :

Ένας νέος και αδιάκοπος βήχας
Πυρετός/ Υψηλή θερμοκρασία
Απώλεια ή αλλαγή στη γεύση και στην όσφρηση

Oι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως κάποιοι άνθρωποι που νοσούν μπορεί να νιώθουν «περισσότερο σαν να έχουν ένα άσχημο κρυολόγημα», με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πονόλαιμο και καταρροή.

Τι σημαίνει ο πυρετός

Μια θερμοκρασία από 37,8 βαθμούς Κελσίου και πάνω δείχνει ότι το σώμα παλεύει απέναντι σε οποιαδήποτε λοίμωξη, όχι μόνο στον κορονοϊό.

Η υψηλή θερμοκρασία θεωρείται απίθανο να προκαλείται από το κρυολόγημα. Αν λοιπόν κάποιος έχει πυρετό, πρέπει να κανονίσει να κάνει ένα τεστ για τον , σημειώνει το BBC.

Ο βήχας μπορεί να είναι ένδειξη κρυολογήματος, κορονοϊού ή και γρίπης μαζί με άλλα συμπτώματα. Η γρίπη συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και οι πάσχοντες συχνά θα νιώσουν μυϊκούς πόνους, ρίγη, πονοκεφάλους, κόπωση, πονόλαιμο και καταρροή ή βουλωμένη μύτη, μαζί με τον βήχα. Την αισθάνεται κανείς χειρότερα από ένα βαρύ κρυολόγημα.

Τα κρυολογήματα τείνουν να αναπτύσσονται πιο σταδιακά και είναι λιγότερο έντονα, αν και εξακολουθούν να σας κάνουν να αισθάνεστε αδιαθεσία. Μαζί με βήχα, μπορεί να υπάρχει φτέρνισμα και πονόλαιμος και καταρροή. Πυρετός, ρίγη, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλοι είναι σπάνιοι.

Ο βήχας εξαιτίας του κορονοϊού σημαίνει ότι κάποιος βήχει πολύ για περισσότερο από μία ώρα ή τρεις ή έχει περισσότερες κρίσεις ή «επεισόδια» βήχα σε 24 ώρες.

Εάν έχετε συνήθως βήχα λόγω μακροχρόνιας ιατρικής κατάστασης όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί να είναι χειρότερος από το συνηθισμένο.

Πρέπει να κάνει κάποιος τεστ για κορονοϊό αν εμφανίσει έναν νέο, διαρκή βήχα.

Τι σημαίνει η απώλεια γεύσης και όσφρησης;

Συνήθως αν κάποιος έχει ένα από τα δύο σημάδια, είναι σχεδόν σίγουρος πως νοσεί με , όμως μπορεί να σημαίνει πως πάσχει και από ένα απλό κρυολόγημα. Φυσικά, αν δεν αισθάνεται καλά, πρέπει να ελέγξει για τι πραγματικά πρόκειται.
Και τι σημαίνει το φτέρνισμα;

Δεν πρόκειται για κλασικό σύμπτωμα κορονοϊού, αν όμως δεν έχει κάποιος πυρετό, βήχα ή απώλεια γεύσης και όσφρησης, δεν χρειάζεται να κάνει τεστ, σύμφωνα με την NHS.

Σύμφωνα με την NHS, η καταρροή ή ο πονοκέφαλος δεν αποτελούν αιτία για να κάνει κάποιος τεστ για την Covid. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένοι άνθρωποι που βγαίνουν θετικοί σε τεστ για τον κορονοϊό έχουν αυτά τα συμπτώματα.

Οι οδηγίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να έχουν Covid:

Πυρετός ή ρίγη
Βήχας
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
Κόπωση
Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
Πονοκέφαλος
Νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Πονόλαιμος
Συμφόρηση ή καταρροή
Ναυτία ή εμετός
Διάρροια

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Σε πίνακα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ αναφέρονται οι διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.

Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.

Συνταγογράφηση για αντιγριπικό εμβόλιο

Στα φαρμακεία βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια και από την 1η Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η συνταγογράφηση. Έχουν ήδη παραληφθεί 1,7 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια

Η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή εκτός κάποιων ειδικών περιπτώσεων όπου θα γίνεται χειρόγραφη συνταγογράφηση και αυτές είναι:

Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).
Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).

Πότε χορηγείται αντιγριπικό

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή μέσα – μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.