Η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι των εγκεφαλικών επεισοδίων στην τρίτη ηλικία, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 19.815 εθελοντές, οι οποίοι σε ηλικία 45-50 ετών καθώς και μετά τα 65 τους είχαν υποβληθεί σε τεστ φυσικής κατάστασης σε κυλιόμενο διάδρομο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke», διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές γυμνάζονταν συστηματικά την περίοδο του πρώτου τεστ είχαν κατά 37% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο μετά τα 65 τους, σε σύγκριση με τους αγύμναστους συνομηλίκους τους.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν είχαν λάβει υπ’ όψιν όλους τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η κολπική μαρμαρυγή (είναι μία μορφή σοβαρής καρδιακής αρρυθμίας).

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Αμπάρις Πάντνι, από τον Τομέα Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας, εκτιμούν ότι η συστηματική γυμναστική διεγείρει την ροή αίματος στον εγκέφαλο, προστατεύοντας τα αγγεία από την φυσική εκφύλιση λόγω ηλικίας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ