Τσακαλώτος: Η Ελλάδα κινδυνεύει να μη βγει από το Μνημόνιο αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/11/2016 - 09:31 | Author: Newsroom Ipaidia

Για έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα κατηγορεί ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την Γερμανία ενώ παράλληλα στέλνει σαφές μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους πως αν δεν συμφωνήσουν για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπονομεύσουν την μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε δε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του Μνημονίου θα στείλει αρνητικό σινιάλο στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στην «Wall Street Journal» προειδοποιεί πως τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.

«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι «θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια» για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Επεσήμανε ακόμη πως οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις… τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό (σ.σ. η ευρωζώνη) δεν λειτουργεί» προσθέτει.

Εξέφρασε επίσης την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αυτό θα γίνει πιο εύκολα αν το χρέος της Ελλάδας καταστεί βιώσιμο.

Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε της άμεσες ενέργειες για το ζήτημα και τόνισε πως αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο.

«Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή» συμπληρώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την ίδια στιγμή απορρίπτει τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών το 2017. Η ελάφρυνση χρέους δεν μεταφράζεται σε σημαντικό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο υποστηρίζει στη WSJ o Έλληνας ΥΠΟΙΚ.  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: