Στις ομαδικές απολύσεις επιμένει το ΔΝΤ – Σιωπή από τους Ευρωπαίους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/01/2017 - 08:47 | Author: Newsroom Ipaidia

Το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στις ακραίες αντιλήψεις του και δεν ζητά μόνο να διπλασιαστεί στο 10% το όριο των ομαδικών απολύσεων, αλλά την κατάργησή του, φέρνοντας την πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος.

Για τη νέα απαίτηση προϊδέασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, διότι η νομοθεσία δεν είναι ευέλικτη για τις απολύσεις και έτσι το υφιστάμενο εργασιακό προσωπικό πιέζεται να αποδίδει περισσότερο».

Όλα πλέον φαίνεται ότι θα κριθούν σε επίπεδο πολιτικής και όχι τεχνικής συμφωνίας. Αν το ΔΝΤ παραμείνει με το σημερινό του ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σχεδόν βέβαιη η αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς. Εάν αποχωρήσει μπορεί να εφαρμοστεί ένα πιο ευέλικτο σενάριο, με τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, με διατήρηση συστήματος ουσιαστικής διοικητικής προέγκρισης.

Το όριο βρίσκεται σήμερα στο 5% και έως 30 απολύσεις για επιχειρήσεις με 150 εργαζόμενους, ενώ η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει έως και 10% των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που απασχολούν 100-300 εργαζόμενους.

Loading...
  • thessalias

    ideascentral

    europalso