Συντάξεις – Αναδρομικά: Τι προβλέπεται για συνταξιούχους Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/10/2020 - 10:18 | Author: Newsroom Ipaidia

Συντάξεις:  Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες κατατέθηκε η τροπολογία για το ακατάσχετο των των .

Η τροπολογία προβλέπει  όπως έχει ήδη ψηφιστεί για τους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, την επέκταση  και στους του δημοσίου την επιστροφή αναδρομικών από το 2015.

Από την διάταξη αυτή προκύπτει σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, «εφάπαξ δαπάνη ύψους 500 εκατ. ευρώ» για την άτοκη καταβολή ποσών για που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και συνταξιούχων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Συνολικά στα 1,4 δισ. ευρώ,  θα φτάσουν τα μαζί με τα 900 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

:42.000 συνταξιούχοι «ξέχασαν» να τα δηλώσουν στην εφορία

Μετά από διασταυρώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι περίπου 42.000 φαίνεται να μην έχουν υποβάλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, για να δηλώσουν στην Εφορία τα που έλαβαν το 2014 προκειμένου να φορολογηθούν για αυτά.

Τα αδήλωτα υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ ενώ μέσα από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν πέντε φορολογούμενοι, οι οποίοι απέκρυψαν αναδρομικές απολαβές της τάξης των 600.000 ευρώ συνολικά ή 120.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις - Ποιοί είναι οι δικαιούχοι

Μέσα στην εβδομάδα οι αρμόδιες αρχές της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσουν να «ενοχλούν» είτε με email, είτε με τηλεφώνημα τους εν λόγω συνταξιούχους και θα τους καλούν να επισκεφθούν την τους δια υπόθεσή τους.

Οι συνταξιούχοι θα καλούνται να επισκεφθούν την Εφορία τους, προκειμένου να προβούν είτε στη δήλωση των ξεχασμένων αναδρομικών με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να γλιτώσουν σημαντικού ύψους προσαυξήσεις, πρόστιμα και τόκους, είτε να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς των φορολογικών αρχών υποβάλλοντας στοιχεία που θα αποδεικνύουν το αβάσιμο αυτών των ισχυρισμών.

Οι συνταξιούχοι, με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Ωστόσο, δεν θα γλιτώσουν τους φόρους επί των ξεχασμένων εισοδημάτων και τις προσαυξήσεις.

Ειδικότερα, θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν το έτος 2014, την εισφορά αλληλεγγύης επί του νέου ύψους των εισοδημάτων τους, τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε.

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν απαντώντας στις ειδοποιήσεις που θα λάβουν, οι καταλογισμοί των προσαυξήσεων, των προστίμων και των τόκων θα γίνουν αυτόματα από τις ΔΟΥ με αποτέλεσμα να κληθούν να καταβάλουν πολύ υψηλότερα ποσά.

Αναδρομικά: Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής – Αναλυτικοί πίνακες

Αναδρομικά: Ποιούς συνταξιούχους αφορούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής

Αναδρομικά – Πληρωμές: Όλα τα τελευταία ΝΕΑ  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: