Το καταλανικό κοινοβούλιο κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Το συνταγματικό δικαστήριο κινεί διαδικασία ενάντια στην καταλανική ανεξαρτησία

Ραχόι: Εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου

Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

Ραχόι:Ποτέ δεν θελήσαμε η κατάσταση με την Καταλονία να φτάσει σε αυτό το σημείο

Ραχόι:Η απόφασή μας δε στοχεύει στην αναστολή της αυτοδιοίκησης αλλά στην επιστροφή στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατό. Σε μια κανονικότητα που ξεκινά με τον νόμο και επιστρέφει τον νόμο στους Καταλανούς.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, σε μήνυμά της στο Twitter εξέφρασε τη διαφωνία της στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Οι Podemos καταδικάζουν την κήρυξη ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ο γενικός γραμματέας των αριστερών Podemos (Μπορούμε) Πάμπλο Ιγκλέσιας απέρριψε την «παράτυπη» απόφαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας για ανακήρυξη ανεξαρτησίας της επαρχίας από την Ισπανία και κατηγόρησε τα κόμματα που συμμετέχουν στον καταλανικό κυβερνητικό συνασπισμό ότι «δίνουν πάτημα» στην εκστρατεία καταστολής της κεντροδεξιάς ισπανικής κυβέρνησης Ραχόι. «Είμαστε λυπημένοι. Δεν υπήρχε δικαίωμα για τη διακήρυξη που είδαμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον διάλογο και τις δημοκρατικές λύσεις», τόνισε ο κ. Ιγκλέσιας.