Διασύνδεση . Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μέχρι τον Ιούνιο θα διασυνδεθούν υποχρεωτικά 400.000 φορολογικοί μηχανισμοί με τα POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τον Ιούλιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη μείωση του κενού ΦΠΑ, και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, με το νέο σύστημα οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή. Σημειώνεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα και αυτόματα εκδίδεται η απόδειξη με την πληρωμή με κάρτα.

 

Τι αλλάζει με τη διασύνδεση

1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές στις προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου (εφόσον σχηματισθεί κυβέρνηση από τη Ν.Δ.) θα είναι η υποχρεωτική χρήση των POS από όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Επί της ουσίας, τα POS επεκτείνονται στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που θα γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο μετά τις εθνικές εκλογές. Υπάρχουν επαγγέλματα που αποφεύγουν τη χρήση των καρτών όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί, τα μεσιτικά γραφεία, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 130 κλάδοι που οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς δεν ξεπερνούν τους 10 ανά κλάδο που διαθέτουν POS.

ΠΗΓΗ CAPITAL