Προνόμια εμβολιασμένων: Ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12:30 για τις περαιτέρω διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή θα το επόμενο διάστημα.

Τα προνόμια για εμβολιασμένους σε σε εστίαση, ψυχαγωγία και τον αθλητισμό, θα ανακοινώσουν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ποιά μέτρα ακολουθούν

Παράλληλα, όπως προαναγγέλθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται νέα εξειδίκευση που θα αφορά στον διαχωρισμό των και μη προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε πλαίσιο πλήρους κανονικότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέλει, σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες. Από την άλλη, αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται να βρίσκονται σε άλλο σημείο του χώρου με αποστάσεις και μάσκες συμβαίνει στο ΝΒΑ.

Από την άλλη, μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για την στην οποία περιλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετήσουν μόνον εμβολιασμένους και κατ΄επέκταση να μην υπόκεινται στην τήρηση οποιουδήποτε μέτρου, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό, αλλά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους και να τηρούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είναι εν ισχύ.

Αυτό θα είναι μία αποκλειστική απόφαση του επιχειρηματία ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος και με τον έλεγχο των πελατών. Οι θαμώνες θα επιδεικνύουν το ενώ οι επιχειρήσεις θα «σαρώνουν» το barcode μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στην χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

Γιατί δόθηκε στους νέους

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να ξεκινήσει τις διευκολύνεις από τους νέους, διότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ του φαίνεται ότι προσβάλλει κυρίως τις νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες δύναται να εξελιχθούν σε φορείς μετάδοσης του ιού και στους μεγαλύτερους.

Παράλληλα η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει πρώτα από τους νέους να εμβολιαστούν απορρέει από τι γεγονός ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ηλικιακή ομάδα 18 – 24 φτάνει το 20%, ενώ στις ηλικίες 25 -29 στο 33%.

Ωστόσο τα χαμηλά ποσοστά δικαιολογούνται, με δεδομένο πως η πλατφόρμα για τον της ηλικιακής ομάδας 18 – 24 ετών άνοιξε στις 16 Ιουνίου. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των νέων βρήκε διαθέσιμο ραντεβού προς τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις καταδεικνύουν ότι οι νέοι πολίτες δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν, γιατί είτε φοβούνται λιγότερο τον ιό είτε αναβάλλουν για το Σεπτέμβριο, προκειμένου να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα που έχουν τα στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Εν τω μεταξύ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως τον Ιούλιο καταγράφεται μικρή μείωση στα ραντεβού για εμβολιασμό, η οποία θεωρείται αναπόφευκτη, καθώς το συγκεκριμένο μήνα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ξεκινά τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Πώς λειτουργεί το freedom pass

H «» θα είναι διαθέσιμη για όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1996 – 2003 και έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/2021 έως 31/12/2021.

Θα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr με τη χρήση του ΑΜΚΑ, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μία μέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και sms.

Η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού, θα χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα e-shops και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

Το freedom pass θα είναι χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό προφίλ του κινητού και θα είναι διαθέσιμη εντός του Ιουλίου. Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολλαπλές ιδιότητες.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες είναι:

Ακτοπλοϊκές,
αεροπορικές μετακινήσεις
σιδηροδρομικές – οδικές μεταφορές
ενοικίαση οχημάτων
Καταλύματα,
κάμπινγκ,
κατασκηνώσεις
ταξιδιωτικά γραφεία
κινηματογράφος
μουσεία,
συναυλίες,
παραστάσεις χορού,
κινηματογράφους,
θέατρα,
αρχαιολογικούς χώρους
διανομή σε τουριστικά καταλύματα