Το ρήγμα μπορεί να δώσει προειδοποίησε  ο σεισμολόγος-γεωλόγος Αθανάσιος Γκανάς για τη σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια

Μιλώντας στο newsbomb , ο  κ. Γκανάς τόνισε αρχικά ότι πράγματι πρόκειται για έναν διαφορετικό εστιακό χώρο από αυτόν στον οποίο σημειώθηκε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια το προηγούμενο διάστημα. «Απέχει πάνω από 60 χλμ. από την περιοχή της Νότιας Ευβοίας», εξήγησε.

Διευκρίνισε πως στη συγκεκριμένη εστία στα Ψαχνά δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα αλλά μπορεί να δώσει σεισμούς οι οποίοι να αγγίζουν τα 6 Ρίχτερ. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο» όπως είπε.

Χαρακτήρισε μεν «ασθενή» το σεισμό ωστόσο αυτό φαίνεται πως οφείλεται στο χαμηλό εστιακό βάθος.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τα σεισμικά φαινόμενα o κ. Γκανάς τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος : Σε νέα εστία ο σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια

Από την πλευρά του μιλώντας στο Newsbomb ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετέφερε τα πρώτα στοιχεία για τη σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Εύβοια.

Όπως εξήγησε πρόκειται για νέα εστία η οποία και ενεργοποιήθηκε. Δεν έχει σχέση όπως τόνισε με τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Εύβοια

Η εστία ανέφερε είναι γνωστή καθώς και το 2003 είχε γίνει σεισμός στην περιοχή, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Ήχησε δε «καμπανάκι» στα αρμόδια κλιμάκια και τις Αρχές «να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μετά από το αίτημα του κ. Παπαδόπουλου έγινε γνωστό πως αποφασίστηκε να συγκληθεί η παραπάνω Επιτροπή. Πρόκειται για την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, η οποία συγκαλείεται από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χ. Στυλιανίδη μετά από επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.

Πρόκεται να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες δράσεις.

Παράλληλα ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, επεσήμανε σε δήλωσή του στο Newsbomb πως δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές ωστόσο σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του δήμου.

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ αισθητός στην Αττική

Λίγα λεπτά μετά τις 14:30 ολόκληρη η Αττική σηκώθηκε στο «πόδι» από μια έντονη σεισμική δόνηση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Στη συνέχεια το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα κάτω σε 4,9 βαθμούς.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, το επίκεντρο της δόνησης είναι στην κεντρική Εύβοια, 7 χλμ. από τα Ψαχνά και το εστιακό βάθος είναι 10 χλμ.

Λίγη ώρα αργότερα, σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση στο ίδιο σημείο, έντασης 2,4 βαθμών.