Θλιβερές και διχαστικές χαρακτήρισε τις εικόνες που είδαμε χθες στην Νέα Σμύρνη η κυβερνητική εκπρόσωπος , μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή «Σήμερα», της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

«Θεωρώ αδιανόητο εν μέσω πανδημίας να οργανώνονται τέτοιου τύπου πορείες την ώρα που έχουμε τεράστια διασπορά του ιού και οι υγειονομικοί μας δίνουν τεράστια μάχη στο ΕΣΥ. Το θεωρώ ασέβεια. Θεωρώ ακόμη πιο αδιανόητο το ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για όσα έγιναν χθες. Την ώρα μάλιστα που η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής σαφώς καλούσε σε αυτήν την πορεία, στην οποία είδαμε όλοι και φάνηκε ποιοι άλλοι συμμετείχαν», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν κρύβεται ενδεχομένως ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης πίσω από τα χθεσινά γεγονότα, η κ. Πελώνη απάντησε: «Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας υποδαυλίζει κοινωνική ένταση, πατώντας δυστυχώς με μέγιστη ανευθυνότητα πάνω στην ψυχολογική κόπωση, στην οργή, στην κούραση που υπάρχει σε κομμάτι της κοινωνίας για τα περιοριστικά μέτρα».

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η κόπωση αυτή και η αντίδραση είναι κάτι που βλέπουμε και σε άλλες χώρες αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και χρειάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους».

Και πρόσθεσε δηκτικά: «Θεωρώ αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα του 32% συμπεριφέρεται σαν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%» και τόνισε πως βλέπουμε εικόνες και ακούμε συνθήματα που θυμίζουν την εποχή του 2011 και του 2008. «Η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε αυτές τις καταστάσεις. Και είναι εγκληματικό για να βρει κανείς αφήγημα και να καλύψει αυτό το κενό να εκμεταλλεύεται μικροκομματικά και να χρησιμοποιεί με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια του κόσμου».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες αλλά είπε πως διακρίνει μια αμηχανία και μια σιωπή από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Από χθες που μάλιστα υπήρξε μία ανακοίνωση ότι υποκινητής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενώ ξέρουμε όλοι ποιοι έχουν καλέσει σε αυτές τις πορείες και ποιοι συμμετείχαν μαζί με αυτούς που κάλεσαν, βλέπω από χθες αυτό το μότο ‘η βία γεννά βία. Όχι, η βία δεν γεννά βία. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε αυτό. Δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την επιβολή του νόμου με τους ‘μπαχαλάκηδες’ και με συγχωρείτε που εκφράζομαι έτσι. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες και αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται».

Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα

Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284 και στις 10 Μαρτίου φτάσαμε τις 3.215 νέα κρούσματα και τους 445 διασωληνωμένους. Σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος δραστηριοτήτων η κ. Πελώνη εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη εξηγώντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών. Ωστόσο όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικά για την και το ερώτημα εάν θα γίνει φέτος παρέλαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο δεν θα ήθελε να πει περισσότερα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ