Υπενθυμίζουμε ότι , ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των υπολοίπων του ΟΣΔΕ 2022 της εξισωτικής, της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και των νεών γεωργών (young).

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 105.000 με συνολικό ύψος ενίσχυσης 15.844.541 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε αγρότες στην ΕΑΣ Δράμας, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή στη διοίκηση του Οργανισμού για εξόφληση όλων των καθυστερημένων οφειλών.

Ακόμη, σημείωσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ χρειάζεται καλύτερη οργανωτική δομή και περισσότερη διαφάνεια.

«Θέλουμε διαφάνεια, συνέπεια, σεβασμό στα χρήματα που δίνει η ΕΕ στους αγρότες. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το ΥπΑΑΤ και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προ των πυλών βρίσκεται η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης 2023, η οποία αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη έχει καλέσει τους παραγωγούς να προχωρήσουν στις τελικές διορθώσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ 2023 προκειμένου να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την πληρωμή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης 2023.

Οι διορθώσεις
Έτσι, σε ότι αφορά τους ελέγχους με παρακολούθηση εκτάσεων (monitoring), οι παραγωγοί εφόσον ενημερωθούν για τα ευρήματα θα μπορούν να προβαίνουν για όλα τα αγροτεμάχιά τους, ανεξαρτήτως σήμανσης που έλαβαν (πράσινα, κόκκινα), στις εξής αλλαγές:

-αλλαγή της θέσης υφιστάμενου αγροτεμαχίου
-τροποποίηση της γεωμετρίας υφιστάμενου αγροτεμαχίου
-κατάτμηση αγροτεμαχίου (π.χ. ένα υφιστάμενο αγροτεμάχιο να «σπάσει» σε δυο)
-διαγραφή αγροτεμαχίου
-αφαίρεση αιτήματος ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
-αφαίρεση αιτήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ