Σύμφωνα με πληροφορίες, , όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα είναι συνάρτηση της θέσης εργασίας, .

Αναλυτικότερα, το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά 10.500 μακροχρόνια άνεργους, θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 33.800.000 ευρώ.

Τα δύο πιλοτικά προγράμματα παθητικής πολιτικής για τους ανέργους ξεκλειδώνουν από τις αρχές του 2024. Οι δράσεις που σχεδιάζονται έχουν συμπεριληφθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά τη μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούριο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας που θα αφορούν 30.000 ανέργους. Η ΔΥΠΑ όλο αυτό το διάστημα με επιστημονικούς φορείς δουλεύει πάνω σε αυτά τα μοντέλα, ώστε να μπορούν να ξεκλειδώσουν από τις αρχές του 2024.

Επίδομα έως 1.200 ευρώ

Το ύψος του επιδόματος θα συνδέεται άμεσα με το μισθό που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι πριν απολυθούν, με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις εισφορές και άλλα χαρακτηριστικά των ανέργων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα τους πρώτους μήνες της ανεργίας, το οποίο θα βαίνει σταδιακά μειούμενο, χωρίς όμως ποτέ να πέσει κάτω από ένα μίνιμουμ ποσό που είναι το σημερινό επίδομα ανεργίας ύψους 479 ευρώ, όπως προβλέπει άλλωστε και σχετική διάταξη του υπουργείου εργασίας στο νόμο «Δουλειές Ξανά».
Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες είναι το εξής:

Τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας το επίδομα θα ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος ενδεχομένως τα 1.200 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα βαίνει μειούμενο τους επόμενους μήνες, αλλά δεν θα πέσει κάτω από τα 479 ευρώ.

Προσοχή: Το επίδομα δεν αυξάνεται, παραμένει στα ίδια επίπεδα αλλά καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς.

Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.