Για το ισοζύγιο «αναχωρήσεων-αφίξεων» είπε ότι είναι πλέον θετικό: Την τελευταία διετία έφυγαν από την χώρα πολλοί περισσότεροι από όσους ήρθαν παράτυπα. Στο επτάμηνο, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη, μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών.

Με το νομοσχέδιό μας, η κυβέρνηση προασπίζει την πατρίδα, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, , μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας».

Ειπώθηκε από την αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, ότι η κυβέρνηση στοχεύει στο να αποτελέσει ασπίδα της Ευρώπης. Απάντησα ξεκάθαρα: η κυβέρνηση προασπίζει την πατρίδα μας, είναι η ασπίδα της Ελλάδος, τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Όπως είπε ο υπουργός, το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης αντιμετωπίζεται ολιστικά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα μας δεν είναι πλέον, και ούτε θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή ήπειρο, τόνισε ο κ. Μηταράκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με μετρήσιμη επιτυχία μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, προτάσσοντας τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική κοινωνία.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ότι «ανακτήσαμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας» και ότι οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 86%, και ειδικότερα στα νησιά κατά 96%. Επίσης, είπε ότι με βάση τη σχετική στρατηγική που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση, όπου απαιτείται, αφορά τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας, και όχι ΜΚΟ, οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στην μέση γραμμή, να περιμένουν τους “πελάτες τους”, μετά από συνεννόηση. Για… διάσωση. Ειδικά αυτό αφορά την χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα νησιά μας…».

Για το ισοζύγιο «αναχωρήσεων-αφίξεων» είπε ότι είναι πλέον θετικό: Την τελευταία διετία έφυγαν από την χώρα πολλοί περισσότεροι από όσους ήρθαν παράτυπα. Στο επτάμηνο, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη, μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών. Χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία, μας έχει αναφέρει 25.000 αφίξεις στη χώρα τους. Την ίδια περίοδο, αφίχθηκαν 4.176 άνθρωποι, είπε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι με το παρόν νομοσχέδιο «επιταχύνουμε περαιτέρω τις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών». Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τις νέες ρυθμίσεις υπάρχει περιορισμός των περιθωρίων για την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών, μειώνεται η διάρκεια του χρονικού διαστήματος για την οικειοθελή αναχώρηση και αυστηροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στη δυνατότητα παράτασης του διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης.

Με αφορμή τις διατάξεις για τους ψηφιακούς νομάδες (δυνατότητα προσωρινής, έως 12 μήνες, διαμονής στην Ελλάδα, σε πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας), ο κ. Μηταράκης μίλησε για το αποτέλεσμα αντίστοιχων ρυθμίσεων στο παρελθόν, όπως η χρυσή θεώρηση (golden visa) για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, η οποία «έφερε στη χώρα επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ