Η κάλυψη έχει αποτρέψει προς το παρόν σε μεγάλο βαθμό την μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες.

«Το αποτύπωμα της έξαρσης σε αυτή την επιδημική φάση σχετίζεται με την επιδημική αύξηση του στελέχους Δέλτα κι έχει δύο χαρακτηριστικά: Από την μία οι διαγνώσεις είναι πιο συχνές σε νέους, μικρότερους των 40 ετών, και από την άλλη σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η εμβολιαστική κάλυψη έχει αποτρέψει προς το παρόν σε μεγάλο βαθμό την μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες. Ο ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και ήδη υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων – θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα», σημείωσε το μέλος της επιτροπής.

Ερωτηθείς για το στέλεχος Βήτα, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε ότι «δεν έχουμε δει να δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός από τη Νότιο Αφρική, δεν έχουμε δει άλλη χώρα να έχει ιδιαίτερη εξάπλωση. Στην Κρήτη είχαμε αρκετά νωρίς και μάλιστα υπήρχε μια επιδημία στελέχους Βήτα στη Θεσσαλονίκη. Το παρακολουθούμε, όλα τα στελέχη τα παρακολουθούμε. Δεν μας δημιουργεί κάποια ανησυχία αυτή την στιγμή και να τονίσω ότι για το στέλεχος Βήτα δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα, αλλά δεν ξέρουμε αν έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα».