Πρόσκληση και πρόταση προς όλες τις κομμουνιστικές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές και γενικότερα τις αντιμνημονιακές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου, με στόχο να γκρεμίσουν το μνημονιακό τείχος και να ανοίξουν θετικούς δρόμους για τη χώρα, με προμετωπίδα το εθνικό νόμισμα, απηύθυνε ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε χαιρετισμό που απηύθυνε απόψε σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής.

Η συμπόρευση όλων αυτών των δυνάμεων, είπε ο κ. Λαφαζάνης, είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για να ανοίξουν θετικές προοπτικές για την Ελλάδα. Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι ενόψει του ενδεχομένου της χρεοκοπίας της χώρας, το θέμα του εθνικού νομίσματος μπορεί να προκύψει όχι ως επιλογή, αλλά εκ των πραγμάτων, από τα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής, γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και πολιτική προσπάθεια. Υπογράμμισε ακόμη, ότι ιδιαίτερα στα φτωχά λαικά στρώματα υπάρχει σαρωτικό ρεύμα με αίτημα την επιστροφή στη δραχμή

Η έκθεση του ΕΔΕΚΟΠ – η οποία μιλά για την αποτυχία της ευρωζώνης – έρχεται κατά τον κ. Λαφαζάνη σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία, διότι η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση της κρίσης και το θέμα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων. Υπάρχει ένα διογκούμενο ρεύμα υπέρ εθνικού νομίσματος, κυρίως στα φτωχά στρώματα είναι πλειοψηφικό εκτίμησε ο κ. Λαφαζάνης και επιτέθηκε στο ΣΕΒ τονίζοντας ότι οι αντίπαλοι του εθνικού νομίσματος και μιας νέας πορείας για τη χώρα, όπως ο ΣΕΒ που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με το εθνικό νόμισμα, βγάζει «μια μελέτη, κουρελόχαρτο» για να παρουσιάσει τρομοκρατικά τη θέση του υπέρ του ευρώ.

Ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε για μια ακόμη και εναντίον του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για σχετικές πρόσφατες δηλώσεις του , επισημαίνοντας ότι έχουν περιέλθει σε κατάσταση πανικού ώστε να χρησιμοποιούν τρομοκρατικά τερατουργήματα.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Στουρνάρα για συμμετοχή σε σκάνδαλα επί κυβέρνησης Σαμαρά τα οποία όμως κουκουλώθηκαν, υποστηρίζοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε συλληφθεί.

Η κ. Κωνσταντοπούλου

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία επιτέθηκε στην κυβέρνηση και γενικότερα στις μνημονιακές δυνάμεις επισημαίνοντας ότι επί επτά χρόνια η χώρα κατακερματίζεται και διανέμεται στους δανειστές.

Η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη, δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό ισότιμης συμμετοχής, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν έχουν χαρακτηριστικά διεθνούς οργανισμού αλλά δεσποτείας που επιβάλλει πολιτικές σε έναν λαό που τις έχει πανηγυρικά απορρίψει με το όχι στο δημοψήφισμα.

Απαιτείται παλλαϊκή συμμετοχή για κατακρήμνιση καθεστώτος, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και επανέλαβε την πρότασή της για καθολική ανυπακοή, που μπορεί να αποτελέσει την δύναμη που θα ρίξει το καθεστώς.