Κτηματολόγιο: Τα SOS για την Αθήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/05/2020 - 15:33 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

:  Αρχίζει 1η Ιουνίου η ανάρτηση στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον δήμο Αθηναίων και όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά προκειμένου να μην παρατηρηθεί συνωστισμός και χαθεί χρόνος.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει με τη διοίκηση του Κτηματολογίου να ρίχνει όλο το βάρος της προετοιμασίας στην ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ. Αυτή η Αυτή η ανάρτηση θα είναι διαφορετική σε σχέση με όσες έχουν γίνει στο παρελθόν. Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το Θέμα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού άλλα και για να κερδηθεί χρόνος (και να μην πέσει έξω το χρονοδιάγραμμα της κτηματογράφησης) όλη η διαδικασία (ή σχεδόν ύλη) Θα γίνει ηλεκτρονικά.

Για τον λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως το Γραφείο Κτηματογράφησης – που λειτουργεί στα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Γαλάτσι – δεν θα είναι ανοιχτό για το κοινό με τη μορφή που ήταν έως τώρα. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργος Δημητρίου, στα «Νέα» τόσο η πρόσβαση του κοινού όσο και οι συναλλαγές θα γίνονται έπειτα από προκαθορισμένο ραντεβού, το οποίο θα κλείνεται ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Επί της ουσίας Θα έχει «εφεδρικό» ρόλο για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΑΛΕ

Οι ιδιοκτήτες Θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέσο στις επόμενες μέρες θα ειδοποιηθούν με email από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Επιπλέον, Θα πρέπει να γνωρίζουν πως όσοι δεν είχαν δηλώσει email αλλά τις
διευθύνσεις του 2ο08 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα,θα ενημερωθούν μόνο μέσω επιστολών από τον ανάδοχο.

Ο ανάδοχος θα στείλει επίσης με επιστολές και αντίγραφα κτηματοπλογικών αποσπασμάτων. Οι υπόλοιποι (όσοι δηλαδή δήλωσαν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) θα ενημερωθούν με emall και θα μπορούν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet να εκτυπώσουν τα κτηματολογικά αποσπάσματα και να προβούν σε τυχόν διορθώσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενα Πέμπτη. Στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ.

Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού (θα λήξει στις 3 Αυγούστου) και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και το Δημόσιο (Θα λήξει την Ιη Οκτωβρίου 2020). Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε χάνεις ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντώνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή. στην ανάρτηση είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας. Πλέον, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους (είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς να αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης)

θα καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στο Γραφειο Κτηματογράφησης (τον ανάδοχο) που αναλαμβάνει ρόλο «διαμεσολαβητή κτηματογράφησης». Ο ανάδοχος θα συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία Θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών Τaxisnet.

Στην περίπτωση ωστόσο που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος, τότε το Γραφείο Κτηματογρόφησης θα παραπέμπει την υπόθεση σε Επιτροπές Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν:

Αν τα στοιχεία τους είναι σωστά γραμμένα. Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικο απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου. Να τσεκάρούν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και τον πιστοποιητικού μεταγραφής. Να ελέγξουν αν έχει γραφτεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗ.

Από τις 25 Μαίου έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου μπαίνουν σε εφαρμογή δύο προγράμματα προανάρτησης και δώδεκα ανάρτησης σε όλη τη χώρα που αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ειδικότερα, ξεκίνησε η προσαναρτηση σε Λαμία και Λιβαδειά.

Παράταση προθεσμιών zητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Την παράταση των προθεσμιών σε αυθαίρετα και Κτηματολόγιο ζητεί με επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτήτων Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν παράταση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020. Και για το Κτηματολόγιο διεκδικούν να μην ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία επιβολής προστίμων για όσους προσέλθουν για δήλωση των ακινήτων τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, ζητούν ετήσια παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 της προθεσμίας διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, αλλά και επίλυση του προβλήματος των διεκδικήσεων του Δημοσίου (συσσώρευση άνω των 200.000 ενστάσεων κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων, πέραν των περίπου 100.000 εκκρεμών δικών στα δικαστήρια).

πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: