Τι είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης για την ανάγκη που υπάρχει να παρθούν νέα για να περιοριστεί η διασπορά του .

Αύξηση 100% κατέγραψε το ιικό φορτίου του τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία αυτά μια ημέρα μετά το αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ.

«Ήδη το κύμα του ήταν υψηλό τον Σεπτέμβριο γιατί δεν επανήλθε το κύμα του Αυγούστου» εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης και προειδοποίησε για διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες αν δεν υπάρξει λήψη νέων μέτρων.

«Η δυναμική της πανδημίας είναι μεγάλη και δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν μοντέλα που δείχνουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει δυναμική αν δεν υπάρξουν μέτρα στα μέσα Νοεμβρίου να ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα» είπε ο κ. Θωμαΐδης στο MEGA.

Ειδικά, δε, για την Αθήνα είπε ότι «καταγράφουμε επιπλέον αύξηση στο ιικό φορτίο 15% και αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες αύξηση 15-20%». «Η επιστήμη είναι ψυχρή, ή θα έχουμε εμβολιασμούς ή νοσήσεις και θανάτους» πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

Γεροτζιάφας: Μην χάνετε άλλο χρόνο

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει «γρήγορα ένα lockdown» και να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο δημόσιο για να κερδίσουμε δύο μήνες.

«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε σε ανάρτησή του ο κ. Γεροτζιάφας.

«Αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για 4 κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας, εξηγώντας την ανάρτησή του.

«Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο δύο δυνατότητες. Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, σημειώθηκε το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 5.449 νέες μολύνσεις Covid-19, ενώ την κρισιμότητα της κατάστασης ενισχύει και ο μικρός αριθμός των τεστ που διεξήχθησαν χθες. Τα σχεδόν 5.500 κρούσματα προέκυψαν μετά από 82.593 τεστ, (PCR: 6.090, Rapid: 76.503), ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι κατά πολύ πάνω από το όριο συναγερμού, καθώς ανέρχεται σε 6,6%.