: Το υπουργείο Υγείας, παίρνει μέτρα για να αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου στη διαδικασία του εμβολιασμού και να επιταχυνθεί το τείχος ανοσίας.

Ποιά τα μέτρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας και συντονιστή του προγράμματος «Ελευθερία» για τους , Μάριου Θεμιστοκλέους θα ισχύουν τα εξής:

Ξεκίνησε η διαδικασία στα ΚΕΠ, όπου οι πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση στο εξωτερικό, μπορούν με το από την ξένη χώρα να προσέρχονται, να καταχωρείται ο εμβολιασμός τους ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση

Μειώθηκε, λόγω των αλλαγών στην αποθήκευση των , το διάστημα σε 6 μέρες που κάποιος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού εάν ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του περισσότερες από τρεις φορές

Με το άνοιγμα σε όλες τις ηλιακές ομάδες, στους πολίτες άνω των 18 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, από εδώ και στο εξής τα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να καλέσουν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών στις αδιάθετες δόσεις

Για τους πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην και δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν προγραμματιστεί εκ νέου ραντεβού και θα τους σταλεί sms σταδιακά με το προτεινόμενο νέο ραντεβού, έτσι ώστε αν θέλουν να το επιβεβαιώσουν και να εμβολιαστούν με τα πρώτα να φεύγουν από το βράδυ της Τρίτης.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου «η εμφάνιση της Δέλτα του κορονοϊού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας».

Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, «η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους».

Στο πλαίσιο αυτό επέμεινε ότι «ο με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις η οποία έδειξε ότι «η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της περίπου στο 66%».

«Η σημασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίου στις συστάσεις της για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα του .