: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε για την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών.

Η πορεία της πανδημίας

«Αν με αυτά τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν υπήρχαν τα και οι πολίτες δεν είχαν εμβολιαστεί έστω και σε αυτό ποσοστό τότε θα βλέπαμε 250 νεκρούς την ημέρα από την πανδημία».

Με τα λόγια αυτά ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής και καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης θέλησε να καταδείξει, μιλώντας στο Newsbomb, την συμβολή των εμβολίων στην αντιμετώπιση των .

Ωστόσο όπως ανέφερε, ότι με τη , τα εμβόλια σε ποσοστό 10% – 15% είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Σε υψηλά νούμερα – σαν αυτά που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες – θα διατηρηθούν τα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε.

«Το μοντέλο μας δείχνει ότι τα κρούσματα μπορεί να προσεγγίσουν ακόμα και τα 11.000 σε ημερήσια βάση. Το θετικό, παρόλα αυτά είναι ότι στη συνέχεια εκτιμούμε ότι τα νούμερα θα σταθεροποιηθούν και αν μη τι άλλο θα ανασχεθεί αυτή η επιθετική αύξηση του στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα Χριστούγεννα θα πάμε με χαμηλότερους αριθμούς», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Και προσθέτει: «όσον αφορά τους θανάτους και τους διασωληνωμένους θα πρέπει να ξέρουμε ότι ακολουθούν της αύξησης των κρουσμάτων περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα ίσως δούμε περισσότερους θανάτους από όσους καταγράφουμε σήμερα ενώ οι διασωληνωμένοι έως τα Χριστούγεννα μπορεί να φτάσουν τους 590 – 630».