Κορωνοϊός: Με ποιά συμπτώματα μπορείτε να κάνετε δωρεάν τεστ μέσω ΕΟΔΥ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/05/2020 - 09:38 | Author: Newsroom Ipaidia

Νέα οδηγία για τον διαγνωστικό έλεγχο πολιτών για τη νόσο COVID-19 εξέδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αυτή, σε δωρεάν μοριακή εξέταση θα υποβάλλονται όσοι πολίτες εμφανίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα.

Οποιοσδήποτε πολίτης εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία τον καθιστούν ύποπτο για την ασθένεια του νέου κορωνοϊού, θα υποβάλλεται σε δωρεάν τεστ από το κράτος, είτε σε νοσοκομείο, είτε από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος προσδιόρισε ποια είναι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς, που είναι υποψήφιος για τεστ COVID-19.

Σε δωρεάν έλεγχο θα μπορεί να υποβάλλεται, όποιος έχει:

πυρετό
βήχα
δύσπνοια
μυαλγία
πονόλαιμο
πονοκέφαλο
διαταραχή στην οσμή και τη γεύση

Εάν κάποιος υποφέρει από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθεί στον θεράποντα γιατρό του, ή εάν δεν έχει, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανέφερε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας:

“Αυτόν τον έλεγχο θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά και οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος είναι σε κάποια ευπαθή ομάδα. Άρα αυτή είναι η οδηγία η καινούργια: οποιοσδήποτε άνθρωπος με συμπτώματα, τα οποία χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο αυτό σαν ύποπτο για τη νέα νόσο, ο άνθρωπος αυτός θα ελέγχεται”, ανέφερε.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι επαφές του ανθρώπου με τα ύποπτα συμπτώματα θα ελεγχθούν, εάν και εφόσον, αποδειχθεί ότι είναι θετικός στον ιό.

Αναφερόμενος στο Μητρώο Ασθενών COVID-19, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι σ’ αυτό έχουν καταγραφεί όλοι οι συμπολίτες μας, που έχουν κάνει τεστ για τον κορωνοϊό και αποδείχθηκαν είτε θετικοί, είτε αρνητικοί. Στο Μητρώο υπάρχει καταγραφή όσων ήταν θετικοί και παρέμειναν σπίτι τους με ήπια συμπτώματα, αλλά και όσων ήταν θετικοί και χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο.

“Εχει καταγραφεί το σύνολο όσων έχουν κάνει τεστ και το Μητρώο αυτό περιέχει και επιδημιολογικά στοιχεία”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: