Για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα τη θερινή-τουριστική περίοδο κι αν θα υπάρξουν πάλι τοπικά lockdown όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας, σημείωσε πως τώρα «έχουμε ένα παραπάνω όπλο στη φαρέτρα μας, πολύ ισχυρό, που είναι τα .

Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα. Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και και είναι σε εγρήγορση το σύστημα απόκρισης σε αυτόν τον κίνδυνο: το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Πολιτικής Προστασία, οι επιστήμονές μας, δήλωσε  ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στο Euronews, τόνισε πως «ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν . Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση» επισήμανε.

Όπως σημείωσε, οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο, με μεγάλο αριθμό πολιτών να έχει πλέον εμβολιαστεί. «Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως οι εμβολιασμοί παντού στον κόσμο είναι προαιρετικοί κι αυτό έχει καταστεί σαφές. «Από εκεί και πέρα, εκεί που τίθενται θέματα Δημόσιας Υγείας, σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, που υπάρχουν μεγάλης ηλικίας συμπολίτες μας που κινδυνεύουν από τον ιό, πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να σέβονται πρώτα και πάνω από όλα το λειτούργημα το οποίο επιτελούν.

Στην Ελλάδα έχουμε δείξει πολύ υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό και αλληλεγγύη και θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε αυτές τις κινήσεις και τις αποφάσεις που θα θωρακίσουν τη Δημόσια Υγεία».

Για το πότε «θα χτιστεί αυτό το πολυπόθητο τείχος ανοσίας», ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «η μεγάλη πλειοψηφία εμβολιάζεται και καταλαβαίνει την ανάγκη. Πρέπει να το εξηγήσουμε με πειθώ, με επιχειρήματα και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Τώρα είναι σειρά και των πιο νέων ηλικιών, των πιο νέων συμπολιτών μας και νομίζω ότι και αυτοί πρέπει να μπουν στο παιχνίδι πιο δυνατά….

Έτσι πρέπει να πάμε μέχρι τέλους. Από εκεί και πέρα, όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις.

Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία. Πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι την προσπάθεια των συμπολιτών μας, που για πολύ-πολύ καιρό ήταν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους και ως επαγγελματίες δεν μπορούσαν να έχουν τα προς το ζην» σημείωσε.

Για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα τη θερινή-τουριστική περίοδο κι αν θα υπάρξουν πάλι τοπικά lockdown όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας, σημείωσε πως τώρα «έχουμε ένα παραπάνω όπλο στη φαρέτρα μας, πολύ ισχυρό, που είναι τα εμβόλια. Έχουμε και τα rapid test και τα που βοηθούν τον πληθυσμό, βοηθούν τους συμπολίτες μας να ξέρουν, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί, αν πιθανώς έχουν κολλήσει.

Ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μας θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πιο υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και άλλες οι οποίες έχουν πιο χαμηλά επίπεδα. Προφανώς υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ευθύνης. Είναι θέμα αλληλεγγύης.

Αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι – που δεν υπάρχει κανένας άτρωτος -, πρέπει να σκεφτούμε τους συμπολίτες μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Αν και βλέπετε ότι αυτή η μετάλλαξη και γενικά η νόσος έχει χτυπήσει δυστυχώς και πιο νέους συμπολίτες μας και παιδιά.

Έχουν κινδυνεύσει και πιο νέοι άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους και πιο νέοι άνθρωποι. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να τα βλέπει αυτά, αντιθέτως όλοι θέλουμε να οδηγηθούμε βήμα-βήμα σε ασφαλή νερά» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.