: Στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι κυρίαρχη, είπε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Τι είπε για το

Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την ανακοίνωση των νέων που τίθενται σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα καλύπτουν τη μετάλλαξη “Όμικρoν” και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά. Συνέστησε ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ.

Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης: «Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές για να μας παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό, η εκτίμηση είναι πως με την Όμικρον οι νοσηλείες είναι ελαφρότερες και μικρότερες σε χρονικό διάστημα. Παράλληλα η επιτροπή καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το γεγονός ότι αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις έχει να κάνει με τη πορεία των εμβολιασμών και την αύξησή τους. Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στο άνω του 75% εμβολιασμών με τρίτη δόση».

Αποκάλυψε επίσης πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για το χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών.

«Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων», ανέφερε.

Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν

«Για τα τραπέζια που θα γίνουν τη , να κάνουν όλοι τεστ πριν από αυτά, και όσοι αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν νοσήσει και έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα, να μη δουν τους δικούς τους. Παράλληλα, απαγορεύονται τα πάρτι για να αποφευχθεί η διασπορά», ανέφερε σχετικά με το ρεβεγιόν ο κ. Πλεύρης.
Σε σχέση με τη λειτουργία της διασκέδασης και της εστίασης την Πρωτοχρονιά εξήγησε πως «ειδικώς για το ρεβεγιόν το ωράριο θα είναι μέχρι τις 02.00 με όλες τις άλλες απαγορεύσεις να ισχύουν και για το ρεβεγιόν».