Όπως έχει γίνει γνωστό, την ερχόμενη Τρίτη (16/08/2022) αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα, η πρώτη παρτίδα κατά της .

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 2.800 δόσεις εμβολίου Imvanex, της δανέζικης εταιρείας Bavarian Nordic, το οποίο έχει εγκριθεί στην Ε.Ε από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως στις 22 Ιουλίου για τη χρήση του και κατά της ευλογιάς των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.

Ο ΕΜΑ στήριξε τη σύστασή του στα στοιχεία αρκετών μελετών σε ζώα που έδειξαν μια προστασία κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου, που είχαν εμβολιαστεί με το Imvanex. «Το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου είναι ευνοϊκό, με παρενέργειες ήπιες έως μέτριες και η επιτροπή ιατρικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) κατέληξε ότι τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων», υπογράμμισε ο ΕΜΑ στη σχετική ανακοίνωση.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού, τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων θα χορηγηθούν σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που έχουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης, αλλά και σε άτομα που έχουν στενή επαφή με κρούσματα. Στη γειτονική Ιταλία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα (08/08/2022), σε μια περίοδο κατά την οποία οι υγειονομικές αρχές αναφέρουν ελλείψεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχεδιασμός για μαζικό εμβολιασμό.

Στη χώρα μας, τα συνολικά κρούσματα έχουν φτάσει τα 48, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν άνδρες από 19 έως 59 ετών, με διάμεση ηλικία τα 36 έτη, εκ των οποίων 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%). Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Τον Ιούλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα για την ευλογιά των πιθήκων, που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού. Μετά την κίνηση του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ -όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως- επίσης κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, στις 4 Αυγούστου.