Φουντώνουν τα σενάρια για  – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις.  Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές φαίνεται ότι φέρνουν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση εξετάζει  στην υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για την απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση αφορά αναδρομικά δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και μειώσεις επικουρικών συντάξεων που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Μέχρι τώρα τα κυβερνητικά στελέχη απέκλειαν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Παρά την δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται υψηλού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η πλήρης επιστροφή τους) η κυβέρνηση και όχι μόνο σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για «πολιτική απόφαση» που θα λάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλωστε ποτέ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν τα αναδρομικά -ή μέρος αυτών – σε δόσεις, σε όλους τους συνταξιούχους.

Οι συνεννοήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας αφορούν τη δυνατότητα «σπασίματος» των οφειλόμενων ποσών σε ετήσιες δόσεις 4ετίας, αρχής γενομένης από το 2023, προκειμένου να μοιραστεί το δυσθεώρητο δημοσιονομικό κόστος. Εκτός κι αν προκριθεί η λύση της επιστροφής μόνο των «κομμένων» Δώρων, που θα μπορεί να εξοφληθεί σε δύο καταβολές.

Πάντως οποιαδήποτε προσέγγιση του θέματος κι αν προκύψει, θα αφορά τις αρχές της άνοιξης, που θα έχουν εκλείψει οι ενεργειακές παρεμβάσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να απελευθερωθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.