Επικεφαλής Γερμανικών Επιμελητηρίων: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/11/2018 - 08:11 | Author: Newsroom Ipaidia

Στην σταθερά υψηλή ανεργία στο 20%, στους δύσκολους όρους χρηματοδότησης και στον υψηλό δείκτη χρέους που εξακολουθούν να προβληματίζουν τις γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Δρ. Φόλκερ Τράιερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και επικεφαλής οικονομολόγος τους ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί με συνέπεια η επιλεγμένη πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικότερη για τους επενδυτές ο δρ. Φόλκερ Τράιερ απάντησε:

«Αναμφισβήτητα θα ήταν επιθυμητό να υπάρξει μια μεγαλύτερη δυναμική για μια ακόμα πιο αισθητή οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 20%, επίσης ο υψηλός δείκτης χρέους και οι δύσκολοι όροι χρηματοδότησης εξακολουθούν να προβληματίζουν τις γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί με συνέπεια η επιλεγμένη πορεία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση αυτών των προβλημάτων».

Μεταξύ άλλων ο Γερμανό οικονομολόγος, ο οποίος έλαβε μέρος στο πολυσυνέδριο Capital + Vision 2018 του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο. Πρώτα βήματα στο δρόμο προς τις διεθνείς αγορές» επισήμανε ότι το αν η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές επιτευχθεί απρόσκοπτα, θα εξαρτηθεί και από τη δική τους (σ.σ. των αγορών δηλαδή) σταθερότητα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ελληνική αγορά γίνεται τώρα πιο ελκυστική για τους Γερμανούς επενδυτές, απαντά ότι «η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες, και παρέμεινε ο σημαντικότερος και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Οι οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας είναι επί του παρόντος συγκρατημένα αισιόδοξοι» εκτιμά, ενώ τονίζει πως για να γίνει η Ελλάδα ελκυστικότερη για τους επενδυτές το «πιο σημαντικό είναι να συνεχιστεί με συνέπεια η επιλεγμένη πορεία των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση των προβλημάτων».

Επιπλέον, ο κ. Τράιερ σημείωσε: «Στοιχεία της γερμανικής διπής επαγγελματικής εκπαίδευσης θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις δεξιότητες ιδίως των νέων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να υποφέρουν από την υψηλή ανεργία.

Το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό στο πεδίο αυτό και έχει ξεκινήσει σημαντικά προγράμματα. Αυτά πρέπει να διευρυνθούν, ιδίως ενόψει των προσεχών προσαρμογών στη χώρα, λόγω των νέων απαιτήσεων της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης.

«Ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι τομείς της ενέργειας και των logistics, καθώς επίσης και τομείς εξαγωγικού προσανατολισμού», θα ενδιέφεραν τους Γερμανούς επενδυτές, τομείς δηλαδή «στρατηγικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής και οι καινοτομίες έχουν τεράστια σημασία σε αυτούς τους τομείς για την ανάπτυξη. Σε αυτούς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες διμερείς συνεργασίες» και «οι γερμανικές εταιρείες θα προσέφεραν ευχαρίστως συνεργατικές λύσεις» όπως λέει.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ιταλία εκτιμά ότι «ενδεχόμενες αναταράξεις, λόγω της συζήτησης σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμών της ιταλικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου σε αβεβαιότητα τη ζώνη του ευρώ» Ορθά επομένως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά βελτιώσεις, διότι η ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλα τα μέλη της τηρούν τους συμπεφωνημένους κανόνες».

Loading...


  • europalso   ideascentral