Στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Μάλτα, συμμετέχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα αρχίσει στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιπλέον, θα έχει ιδιωτική συνομιλία με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας θα διεξαχθούν δύο συνεδρίες: Η πρωινή συνεδρία θα αφορά το μεταναστευτικό και η απογευματινή θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους ευρωπαίους ηγέτες να προετοιμάσουν την 60ή επέτειο, στις 25 Μαρτίου 2017, της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης.

Στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στο «δρόμο» της Κεντρικής Μεσογείου και της Λιβύης και, εν όψει της επερχόμενης άνοιξης, αναμένεται να συμφωνήσουν στη λήψη σειράς άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών, και να σωθούν ζωές.

Οι ευρωπαίοι αναμένεται να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα αναβάθμισης της συνεργασίας τους με τις αρχές της Λιβύης, τονίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ στην κυβέρνηση της χώρας, και σχεδιάζοντας την βοήθεια της ΕΕ προς τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Λιβύη.

Οι προτεραιότητες θα περιλαμβάνουν:

  • Εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής
  • Αυξημένες προσπάθειες προκειμένου να διαλυθεί η επιχείρηση λαθρεμπορίου ανθρώπινων ζωών, με ευθύνη της Λιβύης και σχετικών διεθνών εταίρων
  • Βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στην Λιβύη
  • Πρόσκληση για αύξηση του βαθμού συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) στα εξής πεδία:
  • Εξασφάλιση επαρκών δυνατοτήτων και συνθηκών στην Λιβύη για υποδοχή μεταναστών
  • Ενίσχυση ενημερωτικών εκστρατειών (ενημερωτικές καμπάνιες) για το μεταναστευτικό και
  • Εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων οικειοθελούς επιστροφής.

Οι συζητήσεις στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης αναμένεται να επικεντρωθούν στο μέλλον της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη, συζητήσεις που ξεκίνησαν αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και συνεχίστηκαν στη Μπρατισλάβα.

Στην επιστολή που αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης και την οποία είχε αποστείλει στους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2017 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επισήμαινε τρεις κινδύνους για την σταθερότητα στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα αναφερόταν σε «μια όλο και πιο διεκδικητική Κίνα, στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία και τους γείτονές της, στους πολέμους, την τρομοκρατία και την αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (με το ριζοσπαστικό Ισλάμ να διαδραματίζει μείζονα ρόλο) και στις ανησυχητικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «όλα αυτά μαζί καθιστούν το μέλλον μας (της ΕΕ) ιδιαίτερα απρόβλεπτο».

Αναφερόμενος πάντα στους κινδύνους, ο κ. Τουσκ έκανε επίσης λόγο, για την “άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας στην ΕΕ” καθώς και για την “μείωση της πίστης στην πολιτική ολοκλήρωση, την υποβολή που ασκούν τα λαϊκιστικά επιχειρήματα και την αμφισβήτηση των θεμελιακών αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας.”

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου, περίπου στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται η άφιξη των συμμετεχόντων αρχηγών με την 1η συνεδρία να αρχίζει περίπου μία ώρα μετά, η οποία και θα κλείσει στις 13:45 με την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Μία ώρα μετά θα γίνει το ανεπίσημο γεύμα, ενώ από τις 17:00 έως τις 18:00 θα δοθούν οι συνεντεύξεις Τύπου από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στις 18:15 μ. θα αρχίσει η 2η συνεδρία, που αναμένεται να τελειώσει δύο ώρες μετά.