: Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων υπό τη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα

O καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε «Με ανησυχεί ιδιαιτέρως ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε πανελλαδικώς. Θα περιμένουμε με αγωνία την επόμενη εβδομάδα να δούμε αν το αυξητικό μοτίβο παγιωθεί. Τότε θα πρέπει να ανησυχούμε» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να έχει «προτίμηση» στους νέους, έως 30 ετών, καθώς μεταδίδεται ταχύτατα.

Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είναι νεαρής ηλικίας και έχουν περάσει τη νόσο ελαφριά, ωστόσο δεν αποτελούν ισχυρή βάση για να εξαχθούν συμπεράσματα και για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από τα λίγα περιστατικά ου έχουμε, καθώς είναι νέοι. Θα πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η μετάλλαξη σε άνω των 50 ετών ανθρώπους, οι οποίοι το περνούν βαριά».

«Είναι μια μετάλλαξη που φαίνεται ότι ξεκλειδώνει πολύ εύκολα το ανοσοποιητικό των και των νέων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνη», σημειώνει ο καθηγητής, καθώς έχουν νοσήσει και παιδιά κάτω των 10 ετών, ενώ σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των νέων.

Θολό είναι το τοπίο και γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα+», αφού ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο.

«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο προς στιγμήν. Είμαστε πάνω από 35% πλήρως, άρα είναι ένας ανασταλτικός προάγοντας που μαζί με τον καιρό δημιουργούν συνθήκες βραδείας μεταδοτικότητας και διασποράς».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε, επίσης, ότι «καλό θα είναι να πρώτα οι ενήλικες και μετά τα . Δε θα βγάλουν τα παιδιά το φίδι από την τρύπα».