ΕΦΚΑ: Πληροφορίες για παράταση πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔16/03/2017 - 13:20 | Author: Newsroom Ipaidia

Μάχη με το χρόνο δίνει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ περίπου 60.000 ειδοποιητήρια που εκκρεμούν ακόμη σήμερα την ώρα που αύριο, Παρασκευή, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν κυρίως μισθωτούς που δραστηριοποιούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι». Σύμφωνα με πληροφορίες για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων θα παραταθεί η προθεσμία πληρωμής των εισφορών.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ τρέφει ελπίδες ότι τα έσοδα από τις νέες εισφορές παρότι εμφανίστηκαν δραματικά μειωμένα στις αρχές του μήνα, θα προσεγγίσουν τον προβλεπόμενο στόχο. Τα ταμεία θεωρούν ότι θα γεμίσουν σήμερα και αύριο καθώς ο Έλληνας είναι πάντα «της τελευταίας στιγμής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί στην αρχή της εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές με τα έσοδα να ανέρχονται 130 εκατ. ευρώ.

Η εισπραξιμότητα κυμάνθηκε στα συνήθη επίπεδα 50% έως 55% παρά το στόχο του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ να φτάσει στο 70% με 75%.

Η επεξεργασία πάντως των στοιχείων τις επόμενες ημέρες θα δείξει την πραγματική αλήθεια καθώς μέρος των εσόδων μπορεί να προέρχεται από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα ειδοποιητήρια ωστόσο βρίθουν λαθών τα οποία θα διορθωθούν το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου όταν ενσωματωθούν τα εκκαθαριστικά του 2016 και ακολουθήσει συμψηφισμός.

«Αιμοδότης» του συστήματος εξακολουθεί να παραμένει η μισθωτή εργασία καθώς τον Ιανουάριο τα έσοδα του πρώην ΙΚΑ εμφανίστηκαν ενισχυμένα με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα του χρόνου να εμφανίζει μικρό πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ αντί για έλλειμμα. Για το 2017 συνολικά είχε προϋπολογιστεί έλλειμμα 1 δισ. αλλά το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι θα μειωθεί στο μισό, στο κλείσιμο της χρονιάς.

Στο μεταξύ με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, διασώζονται περίπου 300.000 παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους προβλεπόταν αύξηση των εισφορών υπέρ εφάπαξ. Ειδικότερα, βάσει της τροπολογίας είχε οριστεί ενιαίο ασφάλιστρο Πρόνοιας 4% για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα, πολλές κατηγορίες που πλήρωναν πολύ χαμηλό ασφάλιστρο να καταβάλουν αυξημένες εισφορές που φτάνουν ως και τον 5πλασιασμό, σε ακραίες περιπτώσεις, των ποσών.

Η νομοτεχνική βελτίωση Πετρόπουλου ορίζει πως:
-διατηρούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ πρόνοιας όπου υπάρχουν για τους παλαιούς ασφαλισμένους

-οι πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένοι μισθωτοί διατηρούν τις παλαιές διατάξεις.
Εξαιρούνται μόνο οι μισθωτοί του τ. ΕΤΑΠ -ΜΜΕ (δημοσιογράφοι) των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους όπως προσδιορίζονται στο νέο νόμο.

Αυτό σημαίνει πως διασώζονται: εμποροϋπάλληλοι που πληρώνουν ασφάλιστρο μόλις 0,8% (0,4% ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης), εργατοϋπάλληλοι μετάλλου που πληρώνουν 1%, ξενοδοχοϋπαλληλοι (2% εργαζόμενος και 2% εργοδότης), δημοτικοί υπάλληλοι κ.α.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso