ΔΥΠΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για τα voucher αγοράς βιβλίων

ΔΥΠΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για τα voucher αγοράς βιβλίων

Πίνακας περιεχομένων

Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου 2026 θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων της ΔΥΠΑ, μέσω του οποίου θα διατεθούν 150.000 vouchers αξίας 25 ευρώ.

Το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων της ΔΥΠΑ ενεργοποιείται και για το 2026, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να ανοίγει την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 14:00 για την υποβολή αιτήσεων από δικαιούχους και παρόχους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026 στις 23:59, ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της πνευματικής ανάπτυξης των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και η στήριξη των βιβλιοπωλείων και των εκδοτικών επιχειρήσεων. Συνολικά θα διατεθούν 150.000 επιταγές αγοράς βιβλίων, αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 3,75 εκατ. ευρώ.

Πώς αξιοποιείται η επιταγή

Η επιταγή έχει τη μορφή μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού, τον οποίο οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αγορά βιβλίων από βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους που συμμετέχουν στο Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ.

ΔΥΠΑ: Έρχονται 8.000 νέες θέσεις εργασίας

Με τη χρήση του voucher, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε βιβλίο της επιλογής τους, επωφελούμενοι παράλληλα από έκπτωση 10%.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Δικαιούχοι είναι επίσης άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Αναζητούντων Εργασία της ΔΥΠΑ και διαθέτουν τουλάχιστον τρεις συνεχόμενους μήνες ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων.

Γονική άδεια: Δείτε πώς θα πάρετε το επίδομα των 758 ευρώ από τη ΔΥΠΑ

Παράλληλα, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 16.000 ευρώ για άγαμους, τις 24.000 ευρώ για έγγαμους, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο ανέρχεται στις 29.000 ευρώ, επίσης με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Η επιλογή των δικαιούχων

Η ΔΥΠΑ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εντάσσονται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι γονείς χωρίς μοριοδότηση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Για τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, η επιλογή θα γίνει μέσω συστήματος μοριοδότησης, το οποίο λαμβάνει υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπως η ιδιότητα ΑμεΑ, η μονογονεϊκή οικογένεια, ο αριθμός των παιδιών, το εισόδημα, καθώς και το εάν ο υποψήφιος συμμετέχει για πρώτη φορά ή δεν είχε επιλεγεί στα δύο προηγούμενα προγράμματα λόγω μοριοδότησης.

Η διαδικασία των αιτήσεων

Οι αιτήσεις των δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, με χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet και του ΑΜΚΑ.

Αντίστοιχα, ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται και η υποβολή αιτήσεων από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως πάροχοι.

Τι ισχύει για τους παρόχους

Στο Μητρώο Παρόχων θα ενταχθούν αυτομάτως τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά τους.

Οι νέοι πάροχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του gov.gr, ενώ όσοι επιθυμούν να δηλώσουν περισσότερα από ένα υποκαταστήματα θα πρέπει να διαθέτουν τους σχετικούς κωδικούς της ΔΥΠΑ.

Ακολουθείστε το iPaideia.gr στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο iPaideia.gr