:  Ποιοί θα λάβουν σήμερα δύο πιστώσεις για το – Αν ο εργοδότης δεν καταβάλλει το Δώρο έως τα μεσάνυχτα, και η επιβολή προστίμου.

Σήμερα πρέπει να καταβληθεί  το

Ειδικά φέτος, λόγω των μέτρων της πανδημίας, οι εργοδότες καταβάλλουν το που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους, κατά το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος.

Σήμερα, καταβάλλει και το απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.060.434 εργαζομένων, το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Σε δεύτερη πληρωμή, μετά την Πρωτοχρονιά, αρχές Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση έως 31/1, το κράτος θα το τελευταίο τμήμα του , δηλαδή την αναλογία για το χρονικό διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου (1/12 – 31/12).

«Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πραγματοποιείται την 21η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση μη καταβολής του, η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας προϋποθέτει την πάροδο του 24ώρου της 21ης Δεκεμβρίου. Δηλαδή στις 22 Δεκεμβρίου μπορεί ο εργαζόμενος να υποβάλλει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στο οικείο αστυνομικό τμήμα», εξηγεί ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

«Δεν δύνεται να ρυθμιστεί με δόσεις η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, παρά μόνο αν υπάρχει θέληση του εργαζόμενου να αποδεχθεί τον διακανονισμό. Εξαιρετικά, το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο από 21 έως 31 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή η υποχρέωση δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος. Τέλος, η δικαστική διεκδίκηση του Δώρου υπάγεται σε 5ετη παραγραφή», προσθέτει ο κ. Καρούζος.

 

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Από την φόρμουλα που εφαρμόζεται φέτος κερδισμένοι βγαίνουν, σύμφωνα με το Έθνος:

οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, που είχαν πριν την αναστολή ονομαστικό μισθό κάτω από 534 ευρώ,
οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ αρκεί να έχουν 1-2 μήνες αναστολής την άνοιξη ή το καλοκαίρι
οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με ονομαστικούς μισθούς έως 800 ευρώ, εφόσον έχουν αναστολή μόνο τον Νοέμβριο.

Οι υπόλοιποι μισθωτοί, θα λάβουν «ψαλιδισμένο» Δώρο, καθώς αυτό υπολογίζεται για τους μήνες της αναστολής με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και των 800 ευρώ και όχι με βάση τον μισθό τους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο καθαρός μισθός και όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια στο Δώρο.
Οι εργαζόμενοι στο «Συν – Εργασία»