Αναδρομικά: Τι ισχύει για όσους δεν πληρώθηκαν – Τι πρέπει να κάνουν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/10/2020 - 09:10 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 29/10/2020 - 09:15

: Yπάρχουν ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων που δεν έχουν λάβει ακόμα τα ποσά των που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, δεν έχουν λάβει τα χρήματα:

: Ποιοί δεν πληρώθηκαν

Όσοι έλαβαν για 1η φορά μετά τον Μάιο του 2016, αλλά υπέβαλαν αίτηση νωρίτερα. Αναμένεται να λάβουν το συνολικό ποσό έως 31/12.
Όσοι έλαβαν για 1η φορά σύνταξη εντός Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Έλαβαν ένα ποσό τώρα, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί έως 31/12.

Οι που δεν έχουν λάβει ακόμα ολόκληρο το ποσό από τα αναδρομικά μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ και να υποβάλουν μια αίτηση – αναφορά. Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν το θέμα, το οποίο μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται να έχει δρομολογηθεί.

Πότε θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι

Μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά να δρομολογείται η διαδικασία πληρωμής των αναδρομικών για τους κληρονόμους των συνταξιούχων. Συνολικά, αναδρομικά θα λάβουν πάνω από 172.000 νόμιμοι κληρονόμοι, οι οποίοι μέσα στον επόμενο μήνα θα κληθούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Στόχος είναι η διαδικασία να είναι εύκολη και γρήγορη, ώστε τα ποσά των αναδρομικών να πιστωθούν στους δικαιούχους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τουλάχιστον 80.000 δικαιούχοι αναδρομικών, που έσπευσαν στα ΑΤΜ να λάβουν τα ποσά που είχαν κριθεί μέσω δικαστικών αποφάσεων, είτε αντίκριζαν μηδενικά ποσά είτε ελάμβαναν δραματικά μειωμένα τα ήδη «πετσοκομμένα» ποσά των αναδρομικών τους, σύμφωνα με την Αυγή.

Το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται τώρα, μέσω διαρροών, ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες όσον αφορά την καταβολή των αναδρομικών, ενώ οι οργανώσεις συνταξιούχων σημειώνουν ότι είναι περίπου αδύνατον να καταβληθούν τα αναδρομικά μέχρι το τέλος του χρόνου εξαιτίας σοβαρών λαθών της κυβέρνησης και του ΕΦΚΑ.

Όσοι έλαβαν για πρώτη φορά τη μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται. Το υπόλοιπο θα το λάβουν στη συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά τη σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016 έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12. Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά τη σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016, αλλά είχαν υποβάλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

Η τμηματική καταβολή των αναδρομικών συνεχίστηκε και χθες, Τρίτη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ αύριο, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΤ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι συνολικά για 2,35 εκατ. συνταξιούχους από ένα σύνολο 2,5 εκατ. δικαιούχων, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά την καταβολή των αναδρομικών, ενώ άλλοι 360.000 κληρονόμοι των αναδρομικών θανόντων συνταξιούχων θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση στον ΕΦΚΑ για την απόδοση των χρημάτων.

 

Διαβάστε ακόμη:

Αναδρομικά: Έρχονται ΝΕΕΣ πληρωμές το Δεκέμβριο – Ποιοί είναι οι δικαιούχοι  • Η Παιδεία στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: