: Εξελίξεις αναμένονται ακόμα και τις επόμενες μέρες στο μέτωπο της δικαστικής διαμάχης για την , με τους εκπαιδευτικούς να φοβούνται για αιφνιδιαστικές κινήσεις από την πολιτική ηγεσία.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Η εκδίκαση της έφεσης σύμφωνα με πληροφορίες του iPaidia.gr αναμένεται τη Δευτέρα, 11/10. Μέχρι τότε σύμφωνα με τις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, από τις ομοσπονδίες, η -αποχή είναι απολύτως νόμιμη και είναι καλυμμένοι οι εκπαιδευτικοί.

Με νέα προσφυγή εναντίον τον εκπαιδευτικών ομοσπονδιών  απαντάει η υπουργός Παιδείας σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ που παρά την πρωτοβάθμια απόφαση των δικαστηρίων να κηρύξει παράνομη την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών διαμηνύουν ότι συνεχίζουν την απεργία έως ότου εκδικαστεί η έφεσή τους που είχε οριστεί για 25 Ιανουαρίου.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό ζητώντας να καταστεί άμεσα εκτελεστή η απόφαση και να επιβληθούν ποινές σε όσους δεν την εφαρμόσουν με την έφεση να εκδικάζεται την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, ημέρα που έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχαν στείλει εξώδικο στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να μπλοκάρουν την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο χρόνο.

Η κ. Κεραμέως απάντησε με αγωγή κατά των ομοσπονδιών, η απόφαση της οποίας λόγω του κατεπείγοντος βγήκε την ίδια μέρα κι έκρινε την απεργία-αποχή παράνομη.

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντεπιτέθηκαν με έφεση κατά της δικαστικής απόφασης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι εφόσον η απεργία δεν κρίθηκε καταχρηστική και άμεσα εκτελεστή δεν δεσμεύει τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση των τριών ομοσπονδιών κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπογραμμίζουν ότι εφόσον κρίνει την απεργία-αποχή παράνομη και όχι καταχρηστική και δεν πρόκειται για εκτελεστή απόφαση, οι εκπαιδευτικοί καλύπτονται νομικά έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Οι επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών η αποχή από την ειδική συνεδρίαση για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου κατεγράφη σε μεγάλα ποσοστά, με την πλειοψηφία των συλλόγων διδασκόντων (ξεπερνάει το 90%) να συμμετέχουν σε αυτή.

Τις επόμενες μέρες ορίζεται οι διευθυντές των σχολείων να καλέσουν τους συλλόγους διδασκόντων για τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με 24ωρη απεργία την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

Επιπλέον, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ κάλυψε συνδικαλιστικά τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κηρύσσοντας με αποφασή της την απεργία-αποχή, ύστερα από αιτήματα των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Δικαστικές εξελίξεις

Με την αγωγή του ενάντια στην απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στην του εκπαιδευτικού έργου, η κατάληξη της διαμάχης έχει ξεφύγει από το συνδικαλιστικό και πολιτικό πλαίσιο και πλέον θα κριθεί στα δικαστήρια.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θεωρούν ότι η ημερομηνία της εκδίκασης της έφεσης μπορεί να ανατραπεί, υπόθεση που αναφέρουν και στις σχετικές ανακοινώσεις τους.

Αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση αναμένουν από την πολιτική ηγεσία, με το σενάριο να ζητήσει επίσπευση της διαδικασίας και των τριών υποθέσεων εντός των επόμενων ημερών να είναι αρκετά ισχυρό.

Μέχρι τότε, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συνεχίσουν την απεργία, έως ότου το δικαστήριο αποφασίσει για την έφεση των εκπαιδευτικών.