Αγώνας δρόμου για συμφωνία μέχρι την 7η Απριλίου. Υπάρχει πρόοδος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/03/2017 - 16:50 | Author: Newsroom Ipaidia

Την προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, στα δημοσιονομικά και στο θέμα της ενέργειας επιβεβαιώνουν στο Reuters πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο που ρωτήθηκαν σχετικά υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ενώ η Κομισιόν δια της εκπροσώπου της σημειώνει ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών». Μάλιστα πηγή της Κομισιόν υποστηρίζει ότι δεν είναι ακριβές το τηλεγράφημα: υπάρχει πρόοδος αλλά όχι οριστική συμφωνία, τονίζει.

Από την πλευρά του κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε στο ΑΠΕ ότι όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως. Συγκεκριμένα, απάντησε αναφορικά με το τηλεγράφημα: "Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή ".

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, η συμφωνία προβλέπει να ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Υπάρχει κινητικότητα

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί».

Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.

Loading...


  • europalso   ideascentral