Μορφή χιονοστιβάδας – Έντονη η κριτική στο Twitter

Σφοδρές αντιδράσεις στο twitter για τον «πρωκτικό συγκρατητή», το «τακτοποιημένο φρικιό», τους «προβληματικούς μαθητές» ή τα ορθογραφικά λάθη που, που απέστειλε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του υπουργείου Παιδείας σε περίπου 20.000 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Η υπόθεση προκαλεί την οργή των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εκτός ωραρίου, του οποίου το περιεχόμενο μπορεί να χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, «επικίνδυνο».

Ενδεικτικά, οι μαθητές χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με το tvxs,  ως «προβληματικοί», «αναρχικοί», «πνεύματα αντιλογίας», τα σχολεία ως «καταυλισμοί στιγματισμένων», ενώ περιλαμβάνονται ασκήσεις που προωθούν επικίνδυνα στερεότυπα και καλούν τους εκπαιδευτικούς να χαρακτηρίσουν μαθητές/τριες με μόνο κριτήριο την εμφάνισή τους, καταργώντας κάθε σύγχρονη θεωρία της παιδαγωγικής επιστήμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Γιάννης Αντωνίου, έχει υποστηρίξει σε δηλώσεις του πως πρόκειται για «έργο για το οποίο δούλεψαν εκατοντάδες άνθρωποι και το οποίο δοκιμάστηκε και διορθώθηκε», σημειώνοντας ότι «αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θα το δούμε και θα το διορθώσουμε».

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να παρακολουθήσουν την επιμόρφωση, βάσει της οποίας θα αξιολογηθούν, αφού η συμμετοχή τους σε αυτήν θα αποτελέσει στοιχείο του ατομικού τους φακέλου και επομένως της μονιμοποίησής τους αλλά και της δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης.

Αντιδράσεις από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, σχετικά με το “απαράδεκτο” όπως σημειώνει, περιεχόμενο των επιμορφωτικών σεμιναρίων του ΙΕΠ του υπουργείου Παιδείας.

Όπως σημειώνει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, «η εισαγωγική επιμόρφωση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας, σεμινάριο που καλούνται να παρακολουθήσουν δεκάδες εκπαιδευτικοί, έχει δικαίως προκαλέσει έντονες αντιδράσεις».

«Από μεριάς μας, θέλουμε να δηλώσουμε την βαθιά δυσαρέσκεια και απογοήτευση μας για τις εξαιρετικά προβληματικές και ρατσιστικές διατυπώσεις που αναπαράγονται εντός του επιμορφωτικού σεμιναρίου και ενισχύουν τις διακρίσεις μεταξύ των μαθητών» συνεχίζει η ανακοίνωση και περιγράφει ορισμένα από τα σημεία που προκάλεσαν την αντίδρασή τους:

«Χαρακτηρισμός με βάση την εξωτερική εμφάνιση, “αντιμετώπιση” των περιθωριοποιημένων μαθητών και όχι των συνθηκών που γεννούν την περιθωριοποίηση μέσα και έξω από την τάξη, είναι ορισμένα μόνο από τα σκοτεινά σημεία που περιλαμβάνει».

«Αντί, λοιπόν το σχολείο να θεωρείται τόπος εξάλειψης του στίγματος, του ρατσισμού και όλων των προβληματικών αντιλήψεων που αποτρέπουν την ίση πρόσβαση και αντιμετώπιση των παιδιών, φαίνεται πως μέσα από τα σεμινάρια του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ τις ενισχύει» συνεχίζει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και καταλήγει:

«Δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε την απόσυρση και διόρθωση του εν λόγω περιεχομένου άμεσα!»