Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Αξιοποιείστε ΤΩΡΑ τη προσφορά των ανθρώπων των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών ιδρυμάτων.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔28/03/2020 - 08:01 | Author: Newsroom Ipaidia

Τμήμα Παιδείας, Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Αξιοποιείστε ΤΩΡΑ τη προσφορά των ανθρώπων των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών ιδρυμάτων.

Τις τελευταίες μέρες αναδεικνύονται εντατικά τα υποδείγματα κοινωνικής ευθύνης από την Πανεπιστημιακή και Ερευνητική κοινότητα στην κρίσιμη αναμέτρηση με την επιδημία Covid 19. Με συνείδηση του κοινωνικού τους ρόλου και με την αυτενέργεια που είναι σύμφυτη με τους αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και θεσμικής αυτοτέλειας που πρέπει να διακρίνει Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, οι άνθρωποι τους προσφέρουν τις επιστημονικές τους ειδικεύσεις και τις δημόσιες υποδομές που έχουν στην ευθύνη τους στην μάχη για τη προστασία της δημόσιας υγείας.
Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία βρίσκονται ήδη στη πρώτη γραμμή του υγειονομικού μετώπου.
Μόνο τις τελευταίες δυο μέρες δημοσιοποιήθηκαν πρωτοβουλίες όπως
• Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διεπιστημονική ομάδα κατασκεύασε με ίδιους πόρους και μέσα μια αρχική ποσότητα αναλωσίμων υλικών πρώτης ανάγκης, που είναι αναγκαία για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό και διατέθηκαν στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας.
• Το ΑΠΘ δηλώνει τη διαθεσιμότητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης για την παραγωγή αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και ανταλλακτικών εξοπλισμού με τον μεγαλύτερο εκτυπωτή του, στο Εργαστήριο Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.
• 3 περιφερειακά Πανεπιστήμια, διαθέτοντας πιστοποιημένα εργαστήρια για την ανίχνευση του κοροναϊού, έχουν εδώ και μια βδομάδα δηλώσει την πλήρη διαθεσιμότητα τους να συνεισφέρουν άμεσα και δωρεάν τις υπηρεσίες τους στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το πρωθυπουργικό γραφείο υπήρξε ο άμεσος παραλήπτης αυτών των δηλώσεων συμβολής.
Αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι που υπηρετούν στους δημόσιους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς θεσμούς δεν χρειάζονται ούτε εντολές ούτε ΦΕΚ ειδικών πιστώσεων για να υπηρετήσουν τις κοινωνικές ανάγκες. Η ακαδημαϊκή ελευθερία αποτελεί το φυτώριο για την κοινωνική και ουμανιστική οπτική που μπορεί να προσανατολίζει την επιστήμη και τη τεχνολογική ανάπτυξη. Η κοινωνία δεν περιορίζεται στην ατομική ευθύνη αλλά ενεργοποιείται και μέσα από τους δημόσιους θεσμούς της.
Αποδεικνύεται πως το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν κάνουν ούτε όσα μπορούν ούτε όσα χρειάζονται σ’ αυτή τη φάση. Αντί να ενισχύουν το Δημόσιο σύστημα Υγείας επιδοτούν την κερδοσκοπική ιδιοτέλεια των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας. Αντί να αξιοποιούν το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό και τις υποδομές των δημόσιων ΑΕΙ και Ερευνητικών Ιδρυμάτων επενδύουν σε διαφημιστικά φληναφήματα.
Αποδεικνύεται πως οι υπεύθυνοι ΕΟΔΥ, Υπουργείου Υγείας και Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας διαβεβαιώνουν πως έχουν αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συντονισμού ενεργειών, το γνωρίζουν μόνο αυτοί…
Καλούμε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα, χωρίς περαιτέρω επιζήμια καθυστέρηση τους ανθρώπους και τα μέσα που προσφέρουν Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα. Να αξιοποιηθεί άμεσα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με στόχο τη μέγιστη δυνατή διενέργεια αξιόπιστων εξετάσεων μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας. • Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις για πανελλήνιες 2020

     • ideascentral

   europalso