Τα στατιστικά για τα κακοποιημένα παιδιά από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/11/2015 - 20:32 | Author: Newsroom Ipaidia

Κακοποίηση των Παιδιών. Κορύφωση της Πανελλαδικής Eκστρατείας

απο «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, υλοποίησε από την 1η Νοεμβρίου έως και την 19η Νοεμβρίου 2015, σε εθνικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών, υπό την αιγίδα της Α.Ε.

του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, σε διεθνή εκστρατεία ενάντια στο φαινόμενο μαζί με άλλους 63 φορείς από 38 κράτη.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης κορυφώθηκε στις 19 Νοεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Πύργο, Κόρινθο, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Αγρίνιο και Χανιά όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών.

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και του Stoiximan.gr, μαθητές όρθωσαν τοίχο ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών γράφοντας μηνύματα υποστήριξης σε κάθε παιδί θύμα. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φιλοξενήθηκε το Τούνελ της Καταπίεσης (Tunnel of Oppressionalt) του Δημήτρη Πλαβούκου όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γίνουν κομμάτι αναπαραστάσεων βίας, καταπίεσης, ρατσισμού και διάκρισης.

Ο Πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος παρουσιάσε την πραγματικότητα για κάθε παιδί θύμα Κακοποίησης στην Ελλάδα σήμερα. “Εκατοντάδες παιδιά σήμερα κακοποιούνται από το σύστημα εξαιτίας της Έλλειψης χώρων φιλοξενίας, της Υπολειτουργίας ιδρυμάτων λόγω έλλειψης πόρων, της έλλειψης Εισαγγελέων Ανηλίκων πανελλαδικά, της καθυστέρησης διερεύνησης των καταγγελιών κακοποίησης. Παράλληλα παιδιά θύματα παραμένουν στα Νοσοκομεία, βρέφη εγκαταλείπονται σε Μαιευτικές Κλινικές, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών που είτε επιστρέφουν στο περιβάλλον όπου κακοποιούνταν ή πιθανά δεν απομακρύνονται ποτέ από αυτό. Τεράστιες όμως και οι ελλείψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας σε επίπεδο υποστήριξης παιδιών θυμάτων.

Θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω ότι θα πρέπει όλοι να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους τι σημαίνει κακοποίηση, πως μπορούν να προφυλαχθούν και ποια είναι τα δικαιώματά τους. Κινδυνεύουμε να συνηθίσουμε ακόμα και την Κακοποίηση των παιδιών μας όπως τόσα άλλα που πλέον έχουμε αποδεχτεί”.

Ο κ. Γιώργος Κυπραίος, δήλωσε: «Σήμερα, 19 Νοεμβρίου, δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν και να εκφραστούν προβληματισμοί και παραδοχές, να διατυπωθούν στοιχεία που αφορούν στην παιδική κακοποίηση και άλλων μορφών βίας στις οποίες αδικαιολόγητα υπόκεινται τα παιδιά. Όμως πέρα από αυτό, η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει πως υπάρχουν πάντα άνθρωποι που στέκονται με όλες τους τις δυνάμεις και με αγόγγυστες προσπάθειες στο πλευρό κάθε παιδιού που χρειάζεται και αναζητά βοήθεια. Η συμβολή του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε θέματα που άπτονται της παιδικής κακοποίησης είναι αδιαμφισβήτητη. Με αποστολή του να προσφέρει χαμόγελα στα παιδιά και στις οικογένειές του, λειτουργεί προληπτικά, παρεμβατικά και θεραπευτικά με στόχο την αποδυνάμωση και καταπολέμηση φαινομένων βίας. Εμείς στη Stoiximan, έχουμε αγκαλιάσει και επιμένουμε να υποστηρίζουμε οργανισμούς που έχουν ως πρωταγωνιστές μικρούς ήρωες. Έχοντας δημιουργήσει το «Τρίποντο Αγάπης» ενισχύοντας το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού», συνεχίζουμε να αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας που μας βρίσκει πάντα μέτοχους για τον πιο δυνατό σκοπό, αυτό της ενημέρωσης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών».

Στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 1/1/2015 έως και 31/10/2015:

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Εκ των οποίων το 98% ανώνυμες & μόνο 2 % επώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούσαν στo σύνολο τους 1.545 παιδιά εκ των οποίων:

728 (47%) αγόρια

663 (43%) κορίτσια

154 (10%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο

Σε ποσοστό 40% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών!

Σε ποσοστό 48% τα παιδιά υφίσταντο σωματική κακοποίηση!

Σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε 95 επιτόπιες παρεμβάσεις για 137 παιδιά. Μετά την επιτόπια παρέμβαση και τη διενέργεια κοινωνικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι από τα 137 παιδιά τα:

112 (82%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον

14 (10%)είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών

11 (8%) είχαν ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας

Σε ποσοστό 41,5% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών!

Από το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον 7 (5%) παιδιά μένουν σε Σπίτια του Οργανισμού.

Στους 9 μήνες λειτουργίας του, «Το Σπίτι του Παιδιού» στήριξε 189 παιδιά καθώς και τους γονείς ή φροντιστές τους.

Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία:

Τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται (ICMEC)

1% του ανδρικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσει παιδοφιλικά κίνητρα. Με παγκόσμιο ανδρικό πληθυσμό στα 3.5 δις το 1% συνεπάγεται 35 εκ άνδρες. Ακόμα και αν αποκλείσουμε τα παιδιά από αυτό τον αριθμό, το νούμερο είναι τρομακτικό. (ICMEC Global Health Coalition)

20.9 εκατομμύρια είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης (Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας)

2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC)

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: