"Σχετικά με τις συνεδριάσεις και τη λειτουργία του Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/10/2019 - 10:13 | Author: Newsroom Ipaidia

 Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της Ε ΕΛΜΕ τη φετινή χρονιά, αποτέλεσμα της διαλυτικής στάσης των δυνάμεων του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού, έχουν καταγραφεί και σε παλιότερες ανακοινώσεις μας. Η επιμονή μας σχετίζεται με την προσπάθεια να ξαναβρεί η ΕΛΜΕ την αγωνιστική της πορεία.

AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε΄ ΕΛΜΕ

Γι’ αυτό στο ΔΣ της 17/9 ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις καταθέσαμε θέματα και σχετικά κείμενα για: Αντισυνδικαλιστικό νόμο – Μνήμη Π. Φύσσα – Αξιολόγηση – Αντιδημοκρατική συμπεριφορά ΔΑΚΕ Β ΕΛΜΕ – Κενά – ολιγομελή – προβλήματα αναπληρωτών -Υπηρεσιακές μεταβολές – τοποθετήσεις – Γ.Σ. – δράσεις ΕΛΜΕ – Σύσκεψη ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Πρόσφυγες και εκπαίδευση. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη σύγκλισης του ΔΣ, δεν πρότεινε κανένα θέμα για την Η.Δ.. Αντίθετα, αρνήθηκε τη συζήτηση με βάση τα θέματα που είχαν κατατεθεί, κάτι που επανειλημμένα έχει κάνει, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση και ακύρωση της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων. Μετά την αντίδραση όλων των μελών του ΔΣ (πλην ενός), ο πρόεδρος αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ενώ τον ακολούθησε και ο δεύτερος εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο ΔΣ. Το ΔΣ συνέχισε τη συνεδρίαση, πήρε αποφάσεις και ψήφισε κείμενα για να σταλούν στα σχολεία. Μεταξύ άλλων αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με άλλες ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση για τα κενά, καθώς και για προβλήματα και παρατυπίες στις τοποθετήσεις. Στην παράσταση αυτή που έγινε στις 19/9 ο πρόεδρος και αιρετός της ΔΑΚΕ ανέλαβε το ρόλο της διοίκησης και στάθηκε ενάντια στις αποφάσεις του Δ.Σ. σχετικά με παρατυπίες του ΠΥΣΔΕ, απέναντι και στα αιτήματα του κλάδου (διαφάνεια, αιτήσεις για συμπλήρωση ωραρίου, κ.ά.).

Στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. (οι τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣ είναι δύο το μήνα), 1/10, απουσίαζε ο πρόεδρος λόγω συμμετοχής σε επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Συμβάλλαμε να υπάρξουν αποφάσεις καταθέτοντας θέματα και κείμενα.
Θέματα ήταν: κινητοποίηση 4/10 για διορισμούς – παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων – κενά/έγκριση ολιγομελών στις Ομάδες Προσανατολισμού και τη β ξένη γλώσσα – παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση (7/10) και την Περιφέρεια (9/10) από κοινού με τις άλλες ΕΛΜΕ και με κάλεσμα των συναδέλφων των σχολείων – ψηφίσματα

Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις εκτιμούμε ότι η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική επίθεση της κυβέρνησης, όπως δείχνει και η κατάθεση του νέου αντεργατικού, αντισυνδικαλιστικού νόμου, θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα (νέος νόμος για ασφαλιστικό, αξιολόγηση κ.ά. ). Με δεδομένη τη στάση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ και σφιχταγκαλιασμένες τις ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ στην συγκάλυψη των μνημονιακών κυβερνήσεων, παραμένει κρίσιμο ζήτημα η ενεργοποίηση της βάσης του κλάδου και των πρωτοβάθμιων σωματείων, των ΕΛΜΕ, καθώς και ο συντονισμός τους με τους συλλόγους των δασκάλων και τους άλλους φορείς του εκπαιδευτικού κινήματος. Η άρνηση των κυβερνητικών παρατάξεων για οργάνωση από κοινού δράσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων εξυπηρετεί το κλίμα αδράνειας και συναίνεσης στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Σοβαρό προβληματισμό δημιουργεί η άρνηση του ΠΑΜΕ για συμμετοχή σε κοινές πρωτοβουλίες των ΕΛΜΕ (π.χ. άρνηση συνάντησης με αναπληρωτές, άρνηση συμμετοχής σε σύσκεψη με άλλες ΕΛΜΕ για οργάνωση κινητοποίησης 4/10), ενώ την ίδια στιγμή καλεί τις ΕΛΜΕ σε σύσκεψη των σωματείων που το ίδιο οργανώνει στην Αθήνα, δηλαδή αντί της οργάνωσης των σωματείων προωθεί την οργάνωση της παράταξης. Αρνείται κατηγορηματικά τη σύνθεση κειμένων με εμμονή στην άποψη «ή το δικό μου κείμενο ή τίποτα» και πρόταξη του παραταξιακού και κομματικού του σχεδιασμού.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία που το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί δέχονται εφ’ όλης της ύλης επίθεση με μια σειρά κυβερνητικά μέτρα που προωθούνται από τη Ν.Δ. η αδράνεια και η απραξία δεν μπορεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό μιας ΕΛΜΕ που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε σταθερό μέτωπο αντιπαράθεσης με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Το τοπίο έχει βαρύνει πλέον σε τέτοιο βαθμό που τα μέλη του προεδρείου δεν ανταποκρίνονται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να μην στέλνουν στα σχολεία ούτε τις ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ, ενώ στις πρόσφατες θετικές αποφάσεις της ΕΛΜΕ (παρατυπίες ΠΥΣΔΕ, κενά, παραστάσεις ΔΔΕ και ΠΔΕ, κ.ά.) οι Παρεμβάσεις συμβάλλαμε καθοριστικά στην υλοποίησή τους.

Ως Αγωνιστικές Παρεμβάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια αναλάβαμε πρωτοβουλίες για κοινή δράση των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων ΠΕ ενάντια στην αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση, δρόμο που ακολουθήσαμε και στο μεγάλο αγώνα κατά των διαθεσιμοτήτων –απολύσεων. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων με στόχο την ανάπτυξη ενός νικηφόρου εκπαιδευτικού κινήματος.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς με τη συμμετοχή τους να συμβάλλουν σε μια αντιστρέψιμη και αγωνιστική πορεία της ΕΛΜΕ. • Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις για πανελλήνιες 2020

     • ideascentral

   europalso